Izlažete moju porodicu opasnosti od krvne osvete 1Foto: EPA/ SASA STANKOVIC

U Vašem Danasu objavljen je tekst novinara Vojkana Ristića „Đinđićevi egzekutori u epizodi: Dvoboj za Preševsku dolinu“.

Vaš novinar prenebregavši svaku obavezu novinarske pažnje i služeći se neistinama, ne samo da ruši moje dostojanstvo i vređa me, već mi i crta krst na čelo i izlaže mene i moju porodicu opasnosti od krvne osvete.

Stoga očekujem da mi omogućite da se koristim pravom na odgovor iz člana 83 Zakona o javnom informisanju i medijima.

Pišući o dramatičnim događajima u Kopnenoj zoni bezbednosti iz prve polovine 2001. godine i ubistvu jednog od komandanata pobunjenika Ridvana Ćazimija zvanog Komandant Leši, novinar Ristić kaže da je u nekom bujanovačkom kafiću imao susret sa „tada nepoznatim Zvezdanom Jovanovićem“ pa čak i da smo imali zajedničku kafu.

„Egzekutor je bio ubica i tada i dve godine kasnije kad će nanovo snajperski pucati na Đinđića“, tvrdi se dalje i nazivam se Univerzalnim ubicom.

Reč je pošla i niko je ne zaustavi pa će tako stići i do porodice ubijenog teroriste kao što je stigla i do moje porodice.

Zbog njih tražim da objavite da Vaš novinar izmišlja činjenice pa je slobodan od odgovornosti i obaveze da ih proveri.

A činjenice su neumoljive:

U akciji naše policije u KZB, nažalost, nisam učestvovao ni dana jer sam se tada nalazio na drugim zadacima, što isključuje i moj boravak u Bujanovcu i naravno da nisam nikada imao bilo kakav susret sa maštovitim Ristićem.

Novinar je mogao da proveri medijsku arhivu gde bi našao da je ubistvo pomenutog lica najverovatnije posledica sukoba među teroristima od kojih su neki optuživali pokojnog Ćazimija zbog potpisanog sporazuma kojim je prekinuta njihova delatnost.

U montiranom procesu u kome sam osuđen za ubistvo premijera Đinđića nalazi se moj personalni karton iz koga se jasno vidi da nikada nisam dužio snajpersku pušku niti pripadao snajperskom timu. Vašem novinaru ne smetaju pamet ni moral da zaključi: „Snajper je isti, sve su ostalo nijanse.“

U Zabeli 15. novembra 2020.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.