Kako se brani ugled univerziteta 1

Do ugleda i integriteta Univerziteta u Beogradu i meni je stalo, ali ne mogu da se složim sa svim onim što su napisali između takvog početka i kraja, a reč je uglavnom – o ocenama mog ponašanja koje je opisano kao da „prevazilazi okvire akademskog i moralnog“, da je to „slučaj bezobzirnosti i nekolegijalnosti kakav se do sada nikada nije dogodio“, te da se ja predstavljam kao žrtva a „zapravo obmanjuje i akademsku zajednicu i javnost“…

Nažalost, kolege odgovorne za sporne izbore na našem Arhitektonskom fakultetu nisu odgovorile na ono zbog čega sam se ja i oglasila u Danasu, a to je bezbrižno i uporno ignorisanje činjenica i propisa tokom aktuelnog izbora u zvanje redovnog profesora na javnom konkursu gde sam i ja učestvovala, od prošle godine pa do sada.

Umesto da objasne zašto su propustili da prikažu sve moje radove u izveštaju za izbor redovnog profesora, a protivkandidatu priznaju neistinite profesorske reference – oni pišu da je nemoralno što sam se javila na javni konkurs.

Umesto da objasne zašto je Senat Univerziteta vraćao na popravku nepotpune i netačne izveštaje Komisije za izbor, oni pišu da su moje žalbe – „slučaj bezobzirnosti i nekolegijalnosti“.

Umesto da kažu zašto mi je, na kraju ove kampanje, oduzet predmet koji predajem, oni pišu, „obmanjuje javnost, predstavljajući se kao žrtva“.

Takvim javnim nastupom oni su potvrdili moju pesimističku prognozu iz teksta u Danasu od 3. juna, da je „profesija univerzitetskog nastavnika osuđena na potčinjavanje tajnim fakultetskim klanovima koji su se postavili iznad svakog zakona“.

Ja, međutim, neću da budem niti da se „predstavljam kao žrtva“ nego ću istrajno upozoravati na štetne postupke u napredovanju na Univerzitetu, ne samo zato što sam oštećena ovim što se meni desilo, nego i zato što ovo nije usamljen slučaj i što opstajanje takve prakse vodi urušavanju Univerziteta i visokog obrazovanja.

Očigledno, mi ne gledamo isto na „ugled i integritet Univerziteta u Beogradu“ niti kao se taj ugled brani.

Autorka je vanredna profesorka Arhitektonskog fakulteta u Beogradu

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.