ilustracija Foto: pixabay / jackmac34

Stručna komisija u oblasti pozorišnog stvaralaštva, imenovana od strane Ministarstva kulture i informisanja, povodom konkursa za sufinansiranje projekata, primila je Vaše otvoreno pismo upućeno ministru kulture i članovima komisije, te Vam na njega, ispred Komisije, u zakonskom roku odgovaram.

Ovogodišnje smanjenje dodeljenih sredstava festivalu Pozorišno proleće u Šapcu, u odnosu na prošlu godinu, apsolutno nije vid kažnjavanja festivala na bilo koji način. Komisija smatra da je festival Pozorišno proleće značajan za razvoj pozorišne umetnosti Srbije, da ima jasan koncept i kvalitetan program, zbog čega je on i podržan. Komisija nije uvidela nikakav propust u prijavi Šabačkog pozorišta na konkurs, niti smatra da je kvalitet festivala opao.

Međutim, Komisija se ove godine suočila sa novim činjenicama, sa različitim okolnostima konkursa za sufinansiranje projekata u oblasti pozorišnog stvaralaštva. Prvo, smanjeni su limiti za finansiranje festivala, u odnosu na prošlogodišnji konkurs, sa dva miliona dinara na milion dinara. Komisija prošle godine nije imala mogućnosti da dodeli sredstva festivalima ispod dva miliona dinara, to je bio minimum podrške.

Prošle godine je to dovelo do odsustva mogućnosti podrške nizu festivala koji su tu podršku zaslužili, što je komisija prepoznala kao nedostatak konkursa, te je Ministarstvu kulture i informisanja predložila smanjenje ovih limita.

Ove godine su limiti za festivale smanjeni, što je dovelo do mogućnosti finansiranja festivala koji prošle godine nisu bili podržani. Reč je o Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine u Zrenjaninu, zatim Borinim pozorišnim danima u Vranju, Nušićevim danima u Smederevu, Danima Zorana Radmilovića u Zaječaru, Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu, kao i festivalu Teatar na Raskršću u Nišu.

Komisija je smatrala da je veoma važno podržati i ove festivale, zbog jačanja decentralizacije, razvoja pozorišnih snaga na celoj teritoriji Srbije, ali i zbog podrške u održavanju tradicije ovih festivala, odnosno prepoznavanju novih kvalitetnih ideja. Posledica ovogodišnje podrške ovim festivalima je bolna odluka smanjenja iznosa dodeljenih sredstava festivalima koji su prošle godine po konkursu dobili više.

Pored Šabačkog proleća, ove godine su takođe smanjena sredstva festivalu Bitef, Danima komedije u Jagodini, Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu, Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije Joakim Vujić, Infantu, Šekspir festivalu. Komisija je, naravno, sa velikim žaljenjem donela odluku o smanjenju sredstava ovim festivalima, ali je smatrala da je ona u celini ispravna, zbog podrške festivalima koji tu podršku prošle godine nisu imali, a bez sumnje su je zaslužili.

Takođe, važno je napomenuti da je ovogodišnji budžet na poziciji 463, gde se nalazi i Šabačko pozorište, bio za oko tri miliona miliona manji nego prošle godine, što je takođe uticalo na smanjenje sredstava Pozorišnom proleću.

U ime Komisije,

Predsednica Komisije

Povezani tekstovi