Drugi tekst je objavljen 12. 4. 2019 po nazivom „Milan Parivodić – Ministar ‘švajcarac'“.

Danas se upustio u političko prepucavanje a ja im se učinio podesnim medijumom za petparačko prepucavanje. Naime, odgovarajući Aleksandru Vučiću na izjavu da se „ne sme zaboraviti situacija u koju su te ljude doveli neodgovorni predstavnici vlasti“, Danas svojim čitaocima plasira da je deo „neodgovornih predstavnika vlasti o kojima predsednik govori i dalje deo vlasti“ – i mene izvlače kao džoker! „Kao na primer, Milan Parivodić, bivši ministar, koji je prema medijskim navodima iz DSS-a bez problema prešao u SNS“.

A onda Danas naravno mene proglašava za glavnog krivca koji je građane „navukao“ na kredite indeksirane u švajcarskim francima.

Time Danas zatvara naivni i neprofesionalni silogizam zasnovan na dve neistine o meni i naravno izvodi neistinit zaključak: 1) Milan Parivodić je kriv za „švajcarce“; 2) on je deo sadašnje vlasti, 3) zaključak: sadašnja vlast je kriva za „švajcarce“. Našli rešenje jednačine! Oba teksta sadrže niz neistina i probranih informacija tendenciozno plasiranih da unize ugled Milana Parivodića, Danas dovodi čitaoce u zabludu svojim neprofesionalnim novinarstvom. Iz tog razloga iznosim ovaj odgovor.

Pišući da sam ja kriv za „švajcarce“, DANAS me lažno prikazuje kao lidera srpskog naroda koji je samo mene slušao za sve vreme uzimanja kredita indeksiranih u CHF u periodu od šest godina (od 2005-2011), te da nije bilo mene niko takav kredit ne bi ni uzeo.

Kao da da samo ja (i niko drugi) od 2005-2011. g. bio i guverner Narodne banke Srbije i ministar finansija, i vodeći autoritet u ekonomskoj nauci, i kao da sam ja bio nadležan da organizujem ceo bankarski sistem Srbije, i kao da sam ja namerno ojadio celu Srbiju takvim svojim neodoljivim uticajem.

Iz ovog delirijuma u koji čitaoce uvodi Danas svojim neprofesionalizmom moramo se vratiti u stvarnost:

1. Prva neistina: iako u prvom članku tvrdi da jeste, „Danas“ me uopšte nije pozvao niti kontaktirao preko imejla pre objavljivanja ova dva teksta – što je neprofesionalno i sramota – jer je do mojih kontakata vrlo lako doći. Da su me pozvali, morali bi da objave istinu, i onda bi im se raspao neistiniti silogizam za političko prepucavanje preko mog ugleda.

2. Druga neistina: krediti indeksirani u švajcarskim francima davani su od 2005. g. do 2011. g.: dakle godinama pre nego što sam postao ministar koordinator Ministarstva finansija (novembar 2006 – maj 2007), i davani su godinama posle mog odlaska iz Vlade maja 2007. Niti sam uveo kredite vezane za franke, niti sam ih ukinuo. Dakle od šest godina puštanja kredita vezanih za franke, ja sam bio odgovoran za finansije u periodu od sedam meseci.

Nikada nisam bio guverner NBS. Narodna banka Srbije je isključivo nadležna da određuje ograničenja u poslovanju bankama, a ne ministarstvo finansija. Ako je guverner mislio da su CHF krediti opasni, mogao je da ih zabrani, jer je to bila isključivo njegova nadležnost, a nikada moja. Ipak, nijedna centralna banka nije zabranila CHF kredite, i cela Evropa se zadužila u CHF. Ali, Danasu ipak baš ja trebam kao glavni krivac za „švajcarce“ za njihovo plitko prepucavanje. Zato im treba treća neistina:

3. Danas me lažno predstavlja kao preletača, što je treća neistina. Nisam član nijedne stranke: jedina stranka u životu čiji sam član bio od 2001. g. do 2008. g. bila je DSS. Napustio sam DSS jer sam uvek smatrao da njene politike treba da se radikalno modernizuje u duhu modernih zapadnoevropskih stranaka desnog centra okupljenih u grupaciju Evropskih narodnih stranaka (poput nemačkog CDU). Rukovodstvo DSS se nije slagalo sa mojim stavom – i ja sam izašao iz stranke.

4. A sada četvrta neistina: ja sam „na vlasti“! Istina je da se već 11 godina ne bavim politikom, a kamoli da sam na bilo kojoj vlasti. Nemam nijednu funkciju ni u jednoj stranci, niti u bilo kom državnom organu. Svaki dan radim svoj posao advokata i podižem i vaspitavam petoro male dece u Srbiji – i ništa više. Međutim, osećam obavezu da pomognem mojoj zemlji u pisanju dobrih zakona iz oblasti privrednog i građanskog prava, za koje verujem da su temelj uspeha svih uspešnih društava u istoriji. Duboko sam nezadovoljan stanjem pravnog sistema u Srbiji već decenijama, i zato sam pomagao svim srpskim vladama posle 5. oktobra u pisanju ovih zakona. Ako je za Danas to biti „na vlasti“, neka im bude.

DRUGI DEO ODGOVORA GOSPODINA MILANA PARIVODIĆA OBJAVLJUJEMO U SUTRAŠNJEM BROJU

Povezani tekstovi