Želimo da odgovorimo na ove netačne informacije, objašnjavajući osnovne činjenice vezane za prodaju imovine „IMK 14.Oktobar Kruševac”.

„IMK 14.Oktobar Kruševac” zbog nemogućnosti da ispuni svoje finansijske obaveze odlukom Privrednog suda u Kraljevu je dana 13. januara 2016. godine otišla u stečaj. Odbor poverilaca odlučio je da se imovina „IMK 14. Oktobar Kruševac“ proda putem javnog tendera. Bila su četiri pokušaja da se imovina proda na javnom tenderu a koja nisu bila uspešna iz razloga što niko nije izrazio interesovanje za kupovinu. Tada je odbor poverilaca a ne vlada Srbije odlučio da proda imovinu kompanije direktno grupaciji Czechoslovak Group. Ni jedna druga kompanija nije platila, niti ispunila  najvažniji uslov prodaje a to je davanje bankarske garancije. Direktna prodaja bila je u potpunosti usklađena sa Zakonom o stečaju.

Važno je naglasiti da preuzimanjem imovine „IMK 14. oktobar Kruševac“ nismo imali obavezu da preuzimamo i zaposlene ali smo svih 140 radnika preuzeli do jednog. Posle našeg ulaska u kompaniju od pre 6 nedelja stvorili smo već novih 30 radnih mesta.

Plaćena cena za imovinu je veća od stvarne tržišne cene jer je stanje mašina i objekata u jako lošem stanju. Kupovinom jednog dela imovine “IMK“ ušli smo u vlasništvo svega 5% zemljišta u odnosu na celokupno zemljište kruga fabrike. Jedan deo objekata se nalazi na delu zemljišta koje ima problem restitucije a drugi deo imovinsko-pravnog problema se odnosi na deeksroprijaciju zemljišta, te smo tako na odredjenom delu zemljišta dobili samo pravo korišćenja zemljišta bez mogućnosti otkupa.

Jedan od razloga zbog kojih smo se usudili da udjemo u spasilački projekat „IMK 14.Oktobar Kruševac“ je naše iskustvo sa kriznim vodjenjem takvih firmi. Verujemo da zahvaljujući našoj globalnoj poslovnoj mreži možemo da uspostavimo stare kao i nove poslovne odnose sa mnogim domaćim i stranim firmama. 

Ovim putem, sa ponosom objavljujemo da planiramo zapošljavanje još mnogo stručnjaka iz oblasti mašinstva, domaćih inženjera, kao i iskusnih majstora koji svojim veštinama mogu da unaprede kvalitet proizvoda koji će nositi potpis „MADE IN SERBIA”. U narednom periodu planiramo investicije u infrastrukturu, objekte u fabrici kao i proizvodne pogone, kako bismo podigli nivo bezbednosti i zaštite na radu naših zaposlenih i generalno podigli uslove rada i života na viši nivo. 

Političari koji imaju ozbiljan interes da se upoznaju sa trenutnom poslovnom situacijom naše fabrike, vizijama I planovima razvoja, imaju otvarena vrata naše fabrike.

 
Grupacija “Czechoslovak Group” u čijem sastavu je i kompanija “14.Oktobar Kruševac” zapošljava preko 6.000 radnika u više od 40 fabrika sa prometom u 2016 godini u visini od € 650 mil i EBITD-om € 80 mil.

Srpski “14.Oktobar Kruševac” planira da do kraja 2018 godine iz svojih proizvodnih hala u Kruševcu izveze prve čuvene TATRA i AVIA kamione. Holding grupacije ujedinjuje osim ova dva poznata brenda i mnoge druge industrijske gigante od kojih mnogi imaju stogodišnje iskustvo u proizvodnji civilne kao i namenske industrije i koje veoma aktivno posluju po celom svetu.

Pres služba
“14.Oktobar Kruševac”