… izvjesni Kenan Hajdarević, koji se predstavlja kao član Predsjedništva izvjesne Liberalno demokratske partije (za koju nisam siguran da li još postoji i da li se možda Hajdarević lažno predstavlja), sa te, po bezbjednost i stabilnost Balkana alarmantne informacije, težište i bezbjednosne optužbe pokušava, u kolumni u Vašem listu, prebaciti na Republiku Srpsku i njenog predsjednika Milorada Dodika.

Da je u naopakom i poremećenom rezonovanju sve moguće upravo svjedoči Kenan Hajdarević koji kao da priziva sukobe optužujući za njih druge, i sve to u najboljem maniru Bakira Izetbegovića.

Gospodine Hajdareviću, nema opasnosti za Balkan od Republike Srpke i Milorada Dodika ali ima od terorista iz Federacije BiH i njihovog sponzora i ideologa Bakira Izetbegovića.

Bosna i Hercegovina je sklepana zajednica, stvorena Dejtonskim sporazumom koji je nametnut spolja, bez istinske saglasnosti naroda u BiH. Izvorni Dejton Republika Srpska uvažava i poštuje ali negoduje i smatra, da tamo gdje visoki predstavnik odlučuje o svemu nema mjesta normalnom političkom životu i odgovornosti.

Negoduje jer srpski narod iznad svega cijeni slobodu, a slobode nema gdje visoki predstavnik međunarodne zajednice, mimo volje političkih predstavnika tri naroda i njihovih parlamenata, godinama nametao na desetine zakona. Tako je BiH postala vještačka država stvorena međunarodnim intervencionizmom.

Upravo zbog svih tih činjenica i štete koju Republika Srpska trpi u BiH, predsjednik Republike Srpske predložio je i mogućnost dijaloga o mirnom razdruživanju. Nikakav sukob, nikakvi ratovi, nikakva opasnost, već prijedlog – međusobni dijalog, a ne međunarodni intervencionizam koji je i razvalio BiH.

Republika Srpska i njen predsjednik nisu smetnja evropskom putu BiH što je više puta javno izrečeno. Republika Srpska podržava evropski put BiH na kome želi da bude vidljiva i da ne bude zaobiđena. Kao dokaz za to je i činjenica da je recimo u potpunosti i jedina ispunila sve zahtjeve iz Reformske agende. U Sarajevu, umjesto da rade na agendi, gledaju u međunarodnu zajednicu i izbjegavaju dijalog, naviknuti da im međunarodna zajednica završi ono što trebaju sami. I po mogućnosti da usput Republika Srpska bude optužena za sve. Na to Republika Srpske neće i ne želi da ćuti i to nije paljene nikakvih vatri.

Što se Nasera Orića tiče, normalan čovjek ne može ostati nijem na te dokazane zločine. Šta tu Dodik ima da manipuliše, kako tvrdi Hajdarević? Zločinac je počinio zločin i treba da odgovara. No Sud i Tužilaštvo BiH odavno je pod uticajem političkog Sarajeva ali i nekih tamošnjih ambasada koje bi očigledno da se u Podrinju zločini nad Srbima gurnu pod tepih a ostane samo veliki zločin u Srebrenici. Otuda ni Orić ne sme biti osuđen. Suđenje Oriću nije dozvoljeno u Bijeljini tako što je Sud BiH predmet Orića izuzeo iz Bijeljine i prenio ga u svoju nadležnost da bi ga oslobodio.

U Republici Srpskoj „nema tvrdih bosanskih glava“ već ima pametnih srpskih glava koji cijene slobodu i ne žele da budu prevareni. „Tvrde bosanske glave“ su u Sarajevu. Vi gospodine Hajdareviću baratate požarom i želite da ga svalite na Republiku Srpsku a da prećutite istinske piromane i istinsku opasnost za region – islamske ratnike, ekstremne vehabije kojih je prema podacima obavještajnih službi u BiH na stotine.

Sa vašim neutemeljenim tvrdnjama i optužbama na račun Republike Srpske i njenog predsjednika, gospodine Hajdareviću, vi ste dobrano prešli Rubikon, kao i Bakir Izetbegović i njegovi istomišljenici koji bi da Republiku Srpsku imenuju dežurnim krivcem za sve što se dešava u sklepanoj zajednici koja se zove BiH.

Dobro bi bilo da prevrednujete i preispitate vaše olako izrečene stavove gospodine Hajdareviću, ako vam to dozvoli vaša isključivost.

Autor je savetnik predsednika Republike Srpske