Danilo i Direktno 1

„Za sve što se u budućim danima bude dešavalo članovima redakcije portala Direktno.rs i njihovim porodicama, direktno odgovornima smatramo Aleksandra Vučića, bivšeg ministra informisanja u vreme ubistva novinara Slavka Ćuruvije.“

Ovu, i za srpske prilike, zastrašujuću rečenicu objavila je redakcija portala Direktno u petak.

Zastrašujuću za srpske prilike ne zato što smo mirna i bezbedna zemlja, nego zato što na površini naše javnosti uvek vrvi od sličnih povika, a mnogi sa svih strana sebe označavaju kao napadnute žrtve.

Ovo sa Direktno.rs je međutim krajnje ozbiljno, pri čemu je najpogrešnije moguće olako reći da je reč o portalu bliskom opozicionom lideru Draganu Đilasu, te na taj način, je li, i zaštićenim?

I za ubijenog Ćuruviju se svojevremeno tvrdilo da ga „štiti“ Državna bezbednost u kojoj je neko kratko vreme bio i formalno zaposlen, a i Mira Marković, Miloševićeva supruga, sa kojom je bio drug.

Zastrašujuće je najpre iz čisto novinarskog ugla gledano. Ako ne smete da prenesete dve inače javne objave na društvenim mrežama koje svi mogu da vide, a mnogi i da odbore (lajkuju), i uz to dopišete jednu upitnu rečenicu – da li će se sukobi o kojima objave govore nastavite – šta onda smete?

Koliko ste slobodni ako ulazite u toliki rizik kada prenesete nešto sa interneta što smatrate vrednim pažnje vaše publike?

A portal Direktno.rs je učinio upravo to, preneo po jednu objavu rivalskih navijačkih grupa, koje se bore za prevlast na jednoj od Partizanovih tribina.

U jednoj se tvrdi da je suparnike posetio sin predsednika Republike Danilo Vučić i predložio im pomoć za preuzimanje tribine, u drugoj se to na posredan način opovrgava.

Iz obe objave vidi se da grupe terete jedna drugu za izdajništvo i pojedine ubijene drugove.

Naslovnice tiražnih i time i uticajnih tabloida sutradan su osvanule sa sličnim naslovom tipa „Đilasovci/monstrumi pozivali na ubistvo Danila Vučića“, sam predsednik i otac je sledećeg dana komentarisao koliko mu je žao kad vidi da mu neko dete „lažno optužuje“.

Dan posle tih Vučićevih komentara koje su preneli svi mediji u zemlji, praveći uz to i posebne delove programa sa sagovornicima koji su „branili dete“ zajedno sa pojedinim članovima parlamenta i ministrima, redakcija Direktno.rs je saopštila da su njenim novinarima upućene i pretnje smrću.

Pretnje su, kako ističe redakcija, prijavljene policiji i novinarskim udruženjima, poručujući citiranu rečenicu sa početka teksta.

Zastrašujuća je ta prekomerna upotreba „medijske sile“, kada se na navode portala koji nije ni na listi najposećenijih uzvrati iz svih režimskih medija i celokupne provladine javnosti, koja je tom uzvraćanju dala izvitoperenu, ali najveću moguću vidljivost.

Lakoća sa kojom se tolika sila obrušava na nešto što se već u Srbiji odavno zna, a to je da se predsednikov sin kreće u navijačkim krugovima, zaista je zlosutna.

Nema tu više izgovora da vlast na svaki „napad“ odgovara „napadom“ – upali smo u diktaturu bez premca u našoj istoriji.

A nosilac diktature uprkos suprotnim tvrdnjama ne može da istrpi nikakav, pa ni najmanji medijski „pritisak“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

9 reagovanja na “Danilo i Direktno”

 1. Zaboravili ste da napisete da je ta grupa koja je prozivala Danila spominjali njihovu uhapšeni bracu( Belivuk) i sada je ugroze portal a nije Danilo. Koliko ste kukali za Djilasovom decom koju cak niko ni spomenuo a Danila mozwte svaki dan da prozivate kao da u ob nije necije dete.

  • Zbog brojnih slovnih grešaka, vaš komentar je teško razumeti, ali pretpostavljam da ste na kraju prve rečenice hteli da napišete da je „ugrožen portal“. To što je ugrožen portal je manje važno – mnogo je važnije što su u ovom slučaju, izgleda, ugroženi neki ljudi (novinari) i to zbog toga što obavljaju svoj zakoniti posao.

  • Niste bsš informisani. Đilasova deca su maloletna, odn. baš deca. A Vučićevo „dete“ ima preko 20 godina, preuzima fudbalski klub Rad (valjda od zarade od 500 evrića kao prodavac u radnji, Vučić rekao), druži se isključivo sa osvedočenim kriminalcima, bavi se biznisom (opet, od plate od 500 evrića), itd. I kako je to isto? Kad ste toliko ostrašćeni prema Vučiću, makar se malko informišite pre pisanja gluposti.

 2. Cestitke i puna podrska Redakcijskom komentaru.Niko nesme da vam preti i da izigrava nekog mocnika kad i sam zna u kakvim je problemima..Postuje se vojska,policija,sudovi,a ne bolesni pojedinci.Gradjani se ne boje pretnji,bandi,navijaca,ubica.Zaboravite to.Cekaju se ostavke,hapsenja i lustracije.

 3. Meni samo jedna stvar nike jasna,dokle su deca deca a kad su odrasli ljudi???
  Ja sam 1971 godiste i 1991 smo isli u rat.Na kosarama 1999 ginula 1978-79.Sa dvadeset mi nismo bili deca sad su i sa 23 deca…do kad ce biti?
  A to ko se sa kim druzi ima svako pravo sa svakim,sa kim si takav si.A obicno i prodjes tako

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.