Kontaminirani razum 1

Klinički centar Niš je, i pod pretnjom oštre novčane kazne, ovih dana odbio da novinarki Danasa dostavi informacije o broju hospitalizovanih i preminulih pacijenata sa potvrđenom i sumnjivom korona infekcijom u prva dva meseca epidemije, uz obrazloženje da se dokumenta iz kojih se to može videti „nalaze u crvenoj zoni“ i „zbog svoje kontaminiranosti nisu dostupna upravi“.

Ni upozorenje poverenika za informacije od javnog značaja Milana Marinovića da je za nepostupanje po njegovom izvršnom rešenju zaprećena značajna novčana kazna – u rasponu od polovine mesečnih prihoda do deset procenata prošlogodišnjih prihoda KC-a, nije uticalo da odluka te ustanove bude drugačija.

Niški KC se, tako, po drugi put oglušio o nalog Poverenika da ovi podaci budu dostavljeni našoj novinarki, koja ih je, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zatražila pre skoro pola godine.

Nije daleko od primisli da ova zdravstvena ustanova – inače jedna od najvećih u Srbiji, koja pokriva teritoriju od 2,5 miliona stanovnika a od početka epidemije je zbrinula više od 5.000 pacijenata – ne želi da dostavi tražene podatke, pritom se ne libeći manipulacija, pa i vređanja zdravog razuma, kako bi ostvarila takav naum.

Najpre, novinarka našeg lista nije tražila dostavljanje istorija bolesti i otpusnih lista preminulih kovid pacijenata – koje su, kako je navedeno, „zarobljene“ u „crvenoj zoni“ i „kontaminirane“ – već bilo koji dokument iz kojeg se takvi podaci mogu videti.

Zatim, niški KC, izvesno, poseduje elektronsku bazu ovakvih podataka, te „papirnati“ dokumenti i ulazak u „crvenu zonu“ nisu neophodni.

Najzad, predstavnici uprave KC su, početkom jula, na jednoj od retkih konferencija za novinare, već jasno rekli da nemaju nameru da saopšte podatke o ukupnom broju preminulih kovid pacijenata, jer je to „u isključivoj nadležnosti republičkog Kriznog štaba“.

Ovakvo i slično vređanje zdravog razuma, nažalost, nije novost, ali je daleko veći problem to što uvrede te vrste štete javnom zdravlju i zdravstvenoj bezbednosti građana.

Već je previše primera koji to ilustruju – od nedostatka testova na početku epidemije prikrivanog pričom o nacionalnoj „strategiji“ testiranja manjeg broja ljudi, preko ocena da održavanje izbora i fudbalski derbiji nisu rizični, do neistina o broju mrtvih zbog „informatičke sistemske greške“.

Najveće ruženje ljudskog dostojanstva i pristojnosti su, svakako, tvrdnje vlasti i njenih štabova da je svako povećanje broja obolelih, pa i aktuelno, posledica ponašanja neodgovornih građana, koji „ne nose maske i idu na žurke“.

Koliko će nas još, u ljudskim životima, koštati ovakve  manipulacije?

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Kontaminirani razum”

  1. Evo pitanja za „Danas“; zasto ovo nije medju prvim vasim vestima? Umesto toga, udarne vesti su vam konstituisanje projektovane i lazne Vlade, Skupstine……svojim obilatim pisanjem o laznim institucijama, dajete im legitimitet. Vi, cak i ukoliko pisete o tome, morate koristiti izraze takozvana Vlada, takozvana Skupstina, nelegalno izabrana premijerka…..itd, itd…..i stalno potrncirati na tome. Ukoliko vi stavite vest pod naslovom „Konstituisana Vlada“….vi ste nju defakto priznali. I time ucestvujete u kreiranju lazne stvarnosti. Ovo treba da vam je udarna vest…..to sto KC ne daje infotmacije od javnog znacaja cime je obavezana i zakonom. Dakle, uporno insistiranje na krsenju ljudskih, gradjanskih prava na svakom primeru. To mora biti vasa misija. Ovako, ne razlikujete se mnogo od tabloida.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.