Za taj poduhvat izdvojilo je oko blizu milion dinara, a novac je otišao direktno producentskoj kući Lazara Ristovskog za pretfinansiranje filma „Čarape kralja Petra“. Što Đorđe Vukadinović mudro reče, „biće to najskuplje čarape u istoriji Srbije“. Šta je sporo u odluci gradskih čelnika Čačka? Sve.

Sem što je svetski presedan da se kupuju karte za filmski projekat koji se još snima, gradonačelnik je prekršio niz zakona i propisa zbog kojih bi, da smo pravna država, morao da odgovara pred nadležnim institucijama. Projekti iz kulture se ne finansiraju bez raspisanog konkursa i javnih nabavki. Deca uzrasta osnovnih i srednjih škola ne mogu da gledaju film dok se ne odobri da je primeren njihovom uzrastu (a karte su kupljene za školarce). Zbog čega su se onda čačanski čelnici opredelili za ovakav način finansiranja filma? „Zato što je od nacionalnog značaja“, rekao nam je gradonačelnik Todorović. Otkud on to zna?

Pre će biti da je zbog autora Lazara Ristovskog, koji je dao otvorenu podršku Aleksandru Vučiću na predsedničkim izborima. NJegov vatreni govor na skupu SNS-a bio otvorio mu je prolaz na brojnim filmskim konkursima, gde je njegovo ostvarenje dobijalo najviše sredstava. Ali mu očigledno nisu bila dovoljna, pa i lokalne samouprave moraju da pripomognu.

Zašto nas ovo ne iznenađuje? Zato što nije ni prvi ni usamljeni slučaj. Nedavno je i bivši košarkaš Goran Grbović imenovan za direktora Štark arene, bez menadžerskog ili sličnog iskustva. Međutim, i on je podržao Aleksandra Vučića, lično ga pozvavši, prema sopstvenom priznanju. Ubrzo je postao kandidat na odborničkoj listi SNS, a potom i direktor najveće arene na Balkanu.

Zli jezici kažu da je i Mladen Krstajić postao selektor samo zato što je rekao da se divi Aleksandru Vučiću. Nema dokaza za to, ali ni objašnjenja zašto je Slavoljub Muslin smenjen sa mesta selektora neposredno posle plasmana reprezentacije na svetsko prvenstvo, a na njegovo mesto postavljen čovek bez dana trenerskog staža.

Možda je nekima i slučajnost što je za novog direktora CEBEF-a, zaduženog za organizovanje kulturnih festivala, postavljen čovek poznat po hitovima koje je pisao i producirao za Cecu i druge estradne umetnike. Ali, i on zdušno podržava Vučića.

Izgleda da je za za napredak u karijeri, funkciju ili određenu svotu novca, dovoljno samo da se otvoreno i javno divite Aleksandru Vučiću. Ako ste javna ličnost, uspeh neće izostati. Ako, pak, ne podržavate politiku aktuelnog predsednika, zauvek ćete ostati kvazielita.