Prazne kese i novčanici 1

Svaka izborna godina je izgubljena godina.

Tako ih bar mi u Srbiji doživljavamo, kao izgubljene.

Obično su to one godine kada zbog odugovlačenja s formiranjem vlade stoje zakoni, pregovori, razgovori i onda to deluje kao da tapkamo, ne ostvarujemo napredak, ne idemo nabolje.

Ova bi godina mogla da bude gora od svih tih. Izgubljena svakako, samo što ne razmišljamo više o napretku, njega sigurno neće biti, već o tome kako da preživimo.

Taman kada su posle osnovne i gotove jedine brige – one o zdravlju, koju smo imali poslednje dve godine, građani počeli da osećaju i ekonomske posledice, počeo je i rat u Ukrajini i dodatno to podgrejao.

Sve to dovelo je do neizvesnosti – bilo je jasno da će sve poskupeti, pitanje je bilo koliko i hoćemo li to moći da izdržimo.

Vlada je jesenas ograničila cene ulja, brašna, hleba, mleka, svinjskog buta i takve „zamrznute“ cene još su na snazi.

Ali, osim toga, sve je poskupelo.

Poredeći cene u prodavnicama ovog marta sa prošlim pre neki dan pisali smo kako je poskupelo gotovo sve – od junećeg i svinjskog mesa, do domaćeg sira i jaja, krompira, oraha, banana, goriva.

Ali građanima ova statistika i nije neophodna.

Osete to po kesama i novčanicima.

Sve su prazniji.

Plate su i dalje na nivou od pre pandemije, a cene rastu svakodnevno.

To što je Vlada uredbama cene osnovnih životnih namirnica kao i goriva ograničila na određeni period ne znači mnogo jer ta ograničenja jednostavno ne mogu i ne smeju dugo da traju.

A kada se i one puste slobodno na tržište, slede nova poskupljenja.

Neće se zaustaviti na ovome, to predviđaju i ekonomisti.

Kako će građani sa platama koje stoje da isprate ove cene?

DŽabe smo jurili potrošačku korpu, i minimalna i prosečna korpa sasvim sigurno dobro su pobegle zaradama, pokazaće to uskoro neke nove analize.

Inflacija se približava dvocifrenoj, najavljuju stručnjaci, i na redu je država.

NJeni potezi narednih meseci će biti ključni, kako će raspolagati državnim novcem, hoće li smanjivati PDV tamo gde bi moglo, hoće li pomagati privredi, onom delu kom je pomoć potrebna da pregrmi teške dane.

Ili će ga opet bacati, kao onomad kada se čuvao prvo pandemijski, a kasnije i predizborni mir davanjem 100 evra svima, čašćavanjem mladih sa još 100 evra i penzionera sa nekoliko stotina evra, u razmacima sve do dva meseca pred izbore.

Možda se odluče za racionalnije trošenje para sada kada su izbori prošli.

U kriznim situacijama poput ove u kojoj smo tako bi bar trebalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.