Profesionalac na poligrafu 1

Od trenutka kada je glumica Danijela Štajnfeld pred Višim javnim tužilaštvom optužila kolegu Branislava Lečića za silovanje, traje i njegova predstava za javnost, u više činova.

Poslednji čin te, loše režirane, predstave je njegovo video saopštenje nakon sedmočasovnog ispitivanja na poligrafu koji je sam tražio.

Sa zadovoljnim osmehom na licu i obaveznim cmok na kraju, u poslednjem video saopštenju profesionalac Lečić saopštava da je prošao poligraf i da „Lečić može samo da leči, a ne da truje i siluje“.

U ovoj političko-pozorišnoj predstavi, glumac Lečić se obraća svojim fanovima, ali pre svega članovima Pokreta Demokratska Srbija, čiji je predsednik. Zanimljivo je, međutim, da osim početne „šokiranosti“ Vide Ognjenović, niko iz Demokratske Srbije nije želeo da komentariše optužbe na račun svog lidera.

Osim nepotpisanog saopštenja u kome kažu da ne podržavaju nasilje, pojedinci koji su gotovo do juče tvrdili da je Lečić pravi demokrata i vođa „nakon izbijanja afere silovanja“, našli su opravdanje za svoje ranije tvrdnje, navodeći da je njima na srcu demokratski put i ideje, a nikako Lečić.

Za razliku od njih koji su se opredelili za ćutanje, „podrška Lečiću stigla je iz naprednjačkih redova, ali i od „prvog medijskog stručnjaka“ Nebojše Krstića, koji je u znak podrške bivšem kolegi iz DS, uputio jedno veliko „bravo“. Mislim da imaš puno pravo da se boriš za istinu i da se odupreš rulji koja svakodnevno želi nekog da linčuje i kojoj si naišao kao kec na deset – napisao je Krstić.

Obodrili su Lečića i provladini tabloidi tvrdeći da je prošao poligrafsko ispitivanje, iako zvanična potvrda iz nadležnih institucija još nije stigla.

I bez obzira što poligraf nije nikakav dokaz, već samo sredstvo koje usmerava policijsku istragu, glumac je proglašen nevinim, a fotografije žrtve osvanule su na naslovnoj strani jednog tabloida sa ciljem da je diskriminišu i omalovaže njene optužbe da ju je Lečić 2012. godine silovao.

Dodatni prostor za „pljuvanje“ po žrtvi otvorio je i sam bivši ministar kulture na svojoj Fejsbuk stranici koja je bila gotovo u fazi mirovanja. „Leko, živa legendo. Vi niste ni blizu te priče o „silovanju“ jedne „dame“ koja se prodaje za proso“, samo je jedan je od komentara.

A otkako je optužba Danijele Štajnfeld obnarodovana, pa sve do Lečićevog davanja iskaza u policijskoj stanici uz prisustvo tužioca, bivši ministar kulture svakoga dana na društvenim mrežama rafalno je objavljivao multimedijalna saopštenja u različitim formatima.

Čak je i od sebe napravio takozvani mim, šaljivu fotografiju koju je podelio na društvenim mrežama i sebe uporedio sa Pepe le Tvorom, objavljujući mali strip sa emotikonima koji se smeje. A šta je Lečiću smešno, nikome nije jasno.

Da li je to možda iskaz žene koja tvrdi da ju je silovao, ili možda to što su kolege iz BDP tražile da ne igra u predstavama do daljeg, ili je možda smešno što je svoju blistavu glumačku karijeru srozao na loše režirana video saopštenja?

Možda će javnost i to saznati kad Lečić ponovo odluči da odgovara na novinarska pitanja.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

10 reagovanja na “Profesionalac na poligrafu”

 1. Zaboga redakcijo, sta je sa pretpostavkom nevinosti? Razočaran sam Danasom. Ako ga osude posteno, neka. Do tad, ovakvi tekstovi su cist senzacionalizam, daleko ispod vaseg nivoa.

  • Gde ste u tekstu videli optužbu da je Lečić silovao nekoga?
   Ceo tekst je o sprdačini i farsi koju je Lečić napravio.
   Sada svi pričaju o poligrafu a ne o optužbi.
   Tako prepoznatljiv potpis, onaj koji živimo već devet godina.
   Činjenica da je sva teška artiljerija SNS uključena u odbranu Lečića dosta govori o tome na čijoj žici visi ova prestarela pozorišna lutka.

   • Rolovicu, sprdacina i farsa se pravi od Leciceve odbrane. Stajnfeldova je i dalje na poziciji zrtve, nju niko ne osporava, osim sto ima klimavih podataka vezano za godine i mesto silovanja. Njoj nije potreban poligraf da bi utvrdila tacnost svojih navoda. Lecicu jeste jer je izricanjem njegovog imena kao silovatelja vec pricvrscen na stub srama. I gadjaju ga svim i svacim, ko sta ima: truli paradajz, pokvarena jaja, pogresne politicke izjave, sva sredstva su dozvoljena… Zasto se i redakcija Danasa baca „kamenjem“ na ovog profesionalca, odlicnog glumca, loseg politicara, unapred osudjenog Pepe le tvora. U zemlji u kojoj pravosudni sistem radi pod pritiskom, do pravde, sudske odluke se sporo dolazi… U farsi od drzave – sve izgleda kao farsa, i optuzba i odbrana.

 2. Poštovana gospodo komentatori, činjenice su jasne…postoji – jedna tvrdnja i jedan demanti. Sve u vezi toga utvrdiće organi pravosuđa.. ne vi , i proči… ma koliko vam to teško padalo, sačekajte pravosnažnu sudsku odluku, a do tada imate sijaset tema.

  Željko Duga

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.