PROTEST PROTIV FRANCUSKO-NEMAČKOG PLANA ZA KOSOVOfoto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Ove godine moleban za Kosovo je malo poranio, pa su se branitelji ustavne preambule na Sretenje digli da je brane od zlog izdajnika predsednika koji je, znaju oni, rešio da potpiše evropsko-američki plan i uruši postojeći teritorijalni integritet Srbije.

Službe i policija su bili ažurni pa su još tokom dana uhapsili potencijalnog atentatora koji se zaputio u Beograd na skup ekstremnih desničara Narodnih patrola. Protest su na društvenim mrežama reklamirali i članovi desne parlamentarne takozvane patriotske opozicije, a viorile su se i zastave Narodne stranke.

Održavanje, po svemu sudeći, skupa visokog rizika, na koji se zapustio i čovek s karabinom s optičkim nišanom, ipak je velikodušno dozvoljeno, jer Srbija, kako nas predsednik često podseća, nije evropska zemlja koja bi demonstrante prebila.

Zahtevi, da se Vučić povuče iz pregovora, da ostavku i odgovara po zakonu, objavi fracusko-nemački plan, vrati pregovore u okvire Rezolucije 1244 i ne dozvoli formiranje ZSO, su izrečeni a onda je isplivala iskrena osećanja pa su se čuli povici „ko potpiše, njega ubiše“ i da postoji spremnost na mnogo više od uličnih nereda. Oni koji su pretili su uhapšeni, čini se, kao primer ostalima.

Stvari su u potpunosti pod kontrolom nadležnih državnih organa, poručio je predsednik posle hitnog sastanka sa čelnicima službi, i čini se bio je u pravu. Ako je Srbija, kako kaže, ozbiljna država, onda skup za koji postoje informacije da se kuju planovi za izazivanje haosa i napad na predsebnika, kako nam serviraju tabloidi, ne sme da bude održan. Ako skup nije ništa, niti pola od toga, onda šta god da se dogodi na njemu samo predsedniku ide u prilog.

Mnogi veruju da su protest organizovali vlast, službe i njihovi desničari ne bi li se predsednik predstavio žrtvom koja zbog unutrašnjih nemira ne može sada da stavi potpis na dokument koji nude Amerikanci i EU. Drugi pak smatraju da su se negovani ekstremisti otrgli kontroli i udružili s ruskim marionetama u Srbiji. Predsednik ne zna da li su protestanti prorusi, ali premijerka zna da iza njega ne stoji Rusija.

Ono što samo predsednik izgleda zna je da građani ne vole nasilje, rušenje i haos i da će na skupove koji na to pozivaju ili postoji rizik da se dogodi neka nemila situacija, doći malo vrlo ekstremnih ljudi, sa kojima policija lako izlazi na kraj.

Zato država dopušta, moguće nekad i u masu podmeće svoje ljude koji podbunjuju prisutne, a onaj protiv koga je pobuna organizovana samo i dalje skuplja poene i naklonost običnog sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.