Stvarnost Ane Brnabić 1

„Koliko su to stvari nefer, koliko su to tendenciozne informacije, koliko se predstavlja kriva slika javnosti Srbije“, ređala je optužbe premijerka.

„Jedne novine“, igrom slučaja baš ove koje sada čitate, u tom tekstu su prenele podatke iz najnovijeg Eurostatovog istraživanja o uporednim rezultatima zemalja koje su na putu pristupanja EU, za poslednjih 10 godina, to jest od 2007. do 2017. Dakle, tu su ušle Srbija, naše komšije i Turska.

Moramo priznati da nam je nejasan taj koncept po kojem je „nefer“ objaviti podatke o rastu BDP za poslednjih 10 godina. Kako podaci mogu da budu „nefer“? Kako je posmatranje rezultata iz poslednjih 10 godina „tendenciozno“? Ako desetogodišnji period daje „krivu sliku“, koji to onda period daje pravu sliku? Koje bi godine premijerka volela da gledamo, a koje da ne gledamo?

Čini se da nam premijerka ovim svojim konceptom zadaje logičku glavolomku koja prevazilazi naše kapacitete, pa bi možda trebalo da se obrati evropskim statističarima i njima objasni tu svoju ideju da desetogodišnja merenja nisu fer.

Premijerka nas je zatim kritikovala što za slab rast nismo okrivili prethodnu vlast, iako mi nismo okrivili ni ovu vlast, ali moguće da je to posledica naviknutosti na modus operandi druge vrste „novina“.

„Nigde se ovde ne govori da su najveći problemi bili 2009, 2010, 2011. i 2012. godine nego se to valjda prebacuje na ovu i prethodnu vladu koju je vodio Aleksandar Vučić“, kaže premijerka. Zašto je premijerka svog šefa pronašla kao krivca u našem tekstu ona valjda zna, ali mi ni njega, ni nju, ni bilo koju Vladu nismo ni pomenuli. Što njoj očigledno ne smeta da sugeriše drugačije.

Nastavak je bio još zanimljiviji. Hvali se premijerka da je SNS 2014. u vreme „najtežih poplava“ i fiskalne konsolidacije imala pad BDP-a od 1,6 odsto.

„Pa to je bolje nego oni 2009, bez ikakvih problema“.

Bez ikakvih problema? 2009? Stvarno?

Premijerka jedne države s punom ozbiljnošću tvrdi da 2009., neposredno po udaru najjače ekonomske krize koju je svet video u poslednjih pola veka, tadašnja Vlada nije imala „nikakvih problema“. Za razliku od njene, koja je imala poplavu.

Pa još kaže: „Onda vas kritikuju takozvani eksperti, koji ne kažu: ljudi imali smo 2009. -3,1 odsto“. Stvarno, ne kažu. Zato što to nije tačno.

Možda bi premijerka trebalo da se pre sledećeg Upitnika konsultuje sa netakozvanim ekspertima, recimo Jorgovankom Tabaković, koja bi joj sigurno rekla da je 2009. BDP bio -2,7 odsto, a ne -3,1.

Brnabić: „2010. 0,6%. 2011. 1,4%. 2012. -1,0%“.

Istina: „2010. 0,7%. 2011. 2,0%. 2012. -0,7%“.

Šta na kraju dodati? Iako premijerka možda veruje da je u svađi sa Danasom, ona je zapravo u svađi sa stvarnošću. A stvarnost je uvek jača.