Umesto da štiti prava građana, građane, a pre svih zaposlene u službi ombudsmana, treba štititi upravo od njega. Afera nezakonitog snimanja razgovora sa zaposlenima otvorila je Pandorinu kutiju iz koje su isplivale brojne informacije o nepravilnostima u radu u službi koja bi trebalo ne samo da štiti prava građana, već i da kontroliše rad organa vlasti.

O kakvoj kontroli govorimo, ako za gotovo dve godine Pašalić nije uputio ni jednu preporuku, već su umesto njega to činili administrativni službenici. Saša Janković je, na primer, uputio više hiljada preporuka organima vlasti ukazujući na nepravilnosti i nezakonitosti u radu. Opšti utisak je, a to potvrđuju i u službi zaštitnika, da Pašalić ne želi da se zameri aktuelnoj vlasti. Oni su ga i doveli na funkciju ombudsmana, te je od jula 2017. postojala bojazan da će Pašalićev rad upravo ovako izgledati.

Služba zaštitnika građana je jedna od dve nezavisne institucije u koju su građani imali puno poverenje, zahvaljujući pre svega ljudima koji su bili na njihovom čelu. Personifikacija ombudsmana bio je Saša Janković, koji je uprkos svakodnevnoj negativnoj kampanji tabloida radio na predmetima „Helikopter“, prebijanju Andreja Vučića od strane žandarmerije na Paradi ponosa, Savamali…

NJegovi izveštaji ni malo nisu bili po volji SNS-a, ali Janković nije odstupao već je još više „grizao“ da se afere razreše i dobiju sudski epilog. Takvu situaciju sa sadašnjim zaštitnikom nemamo. Da li iko zna za neki njegov izveštaj ili preporuku koja je u suprotnosti sa činjenjem nekog državnog organa ili funkcionera? Seća li se neko da li se Pašalić pozabavio nekom aferom, a toliko ih ima? Teško.

Mnogi se sada prisećaju i načina na koji je aktuelni zaštitnik izabran – na predlog SNS-a, bez javne rasprave, gotovo preko noći. Pritom se nikada nije bavio zaštitom ljudskih prava, s obzirom da je prethodno bio prekršajni sudija.

Od aktuelnog ombudsmana dovoljno smo videli. Ostaje samo da sačekamo ko će biti novi poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Početkom godine, šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović rekao je da ta stranka ima nekoliko ozbiljnih kandidata za novog poverenika i da će on biti „sušta suprotnost“ bivšem povereniku Rodoljubu Šabiću.

Po svemu sudeći, dobićemo novog Pašalića, što bi značilo da će i poslednja nezavisna institucija koja je profesionalno obavljala posao i kontrolisala rad državnih organa, biti ugašena, a organi vlasti će nesmetano raditi sve ono što i inače rade. Bez ikakve kontrole i kočnice.

Povezani tekstovi