Lane je to bio „unutrašnji dijalog“, a ove godine eto nama i razgraničenja, doduše još se ne zna da li samo kosovskim ili sa svim Albancima, mada Vučić tvrdi da se za ovakav „rasplet“ već godinama zalaže i za sada nudi samo srpsku za srpsku teritoriju.

Detalji „nove epizode“ znaće se za koju nedelju – 9. septembra kad AV, kako je sam najavio, ode među „naš narod na KiM“, mada ga u ovom planu na terenu podržavaju samo Srpska lista i njenih 10 gradonačelnika iz kosovskog sistema lokalne samouprave, koji svim neistomišljenicima prete „posetama u kućama i vilama“. Do tada će se možda otkriti šta je spopalo predsednički pregovarački dvojac iz Brisela – Aleksandra Vučića i Hašima Tačija da u špicu letnjih odmora najavljuju „istorijske odluke“ kad ih, kako tvrde američki diplomatski izvori, na Zapadu niko ne pritiska i gotovo svi „veliki igrači“ i zapadni i istočni već su rekli „ne“ planu, koji obećava da zapali ceo Balkan.

Podela i razgraničenje za koje su, posle ne baš uspešnih zajedničkih pokušaja Vućiča i Tačija, nedavno u SAD lobirali i premijerka Srbije i njen šef diplomatije, kao predstavnici vlade koja kod kuće „nema zvaničan stav o KiM“, skinuli su sa medijske top-liste dramu oko pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine. Ovaj papir jeste obaveza Beograda iz sporazuma sa EU o srpskom putu u Uniju, ali treba da se ostvari u okviru dijaloga u Briselu, za koji mnogi misle da je „klinički mrtav“ ne samo zbog cirkusa sa zajednicom srpskih opština. Tu se upleo i „slučaj“ Gazivode, zbog kog Nemci ozbiljno pritiskaju Vučića, što je on sam priznao na jednom od „unutrašnjih dijaloga“.

AV kaže da je, bez obzira na cenu njegovih ideja, „odlučan da uđe u istoriju kao neko ko je bar pokušao da reši pitanje KiM“. Šta Tačija tera da se bavi „korekcijom granica“ kad je Briselskim sporazumom, uz pomoć Beograda, u pravni sistem samoproglašene kosovske države integrisao i sever KiM? NJegov „biograf“ Veton Suroi tvrdi da je čovek sa ratnim imenom Zmija iz vremena kad je bio komandant OVK, još na pregovorima u Rambujeu ozbiljno rešio da umesto karijere nastavnika istorije u Mališevu, istoriju Kosova podredi sebi. Sve to vodi, kako spekulišu mediji, njegovoj želji da dobije Nobelovu nagradu za mir koju bi, ako izbegne optužnicu Specijalnog suda za ratne zločine na KiM, podelio sa Vučićem.