Vreme besmisla 1

Ovako je, ukratko, novinarka Tamara Skroza opisala nesvakidašnju prepisku Ministarstva kulture i informisanja, i nedeljnika „Vreme“, kojoj je juče prethodila najava Ministarstva da će podneti prekršajnu prijavu protiv ovog lista.

I to samo zato što se „Vreme“ bavilo skandaloznim naslovnim stranama Srpskog telegrafa i Informera, koji su nedavno na naslovnicama preneli iskaz Ninoslava Jovanovića (Malčanskog Berberina) sa detaljima o višednevnom iživljavanju nad maloletnom Monikom Karimanović.

U čemu je tu bio interes javnosti?

Naravno da nije postojao, već su tabloidi zbog „klika“ i kojeg prodatog broja više prekršili novinarske kodekse i na najužasniji mogući način ponovo zlostavljali već dodatno izmučenu devojčicu.

Ministarstvo informisanja je, kako je tada naveli, „sa gnušanjem“ osudilo ovakve naslovnice, a nakon oštre reakcije javnosti, podnelo prekršajne prijave protiv tri tabloida.

Taman kada smo pomislili da se konačno neko od nadležnih „budi“ i reaguje na besmislenost, bahatost, bezobrazluk, ali pre svega na grubo kršenje zakona kojim su režimski tabloidi i te kako skloni, desio se apsurd koji nas je u tome razuverio.

Naime, Ministarstvo je, pod istim obrazloženjem kao i za tabloide, pokrenulo prekršajni postupak protiv „Vremena“.

„Prenošenjem naslovnih strana tabloida protiv kojih je već podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, magazin ‘Vreme’ iznetom informacijom povredio je pravo ili interes maloletnika odnosno prekršio zakonske odredbe kojima je propisano da se maloletnik ne sme učiniti prepoznatljivim u informaciji koja može da povredi njegovo pravo ili interes“, obrazložilo je svoju odluku Ministarstvo informisanja.

Kako je moguće da su stavili znak jednakosti između tabloida koji su povredili interese deteta, i ozbiljnog nedeljnika koji je u tekstu ukazao na te povrede i grubo kršenje zakona i novinarskih kodeksa?

Zar je senzacionalističko izveštavanje sa detaljima od kojih se utroba prevrće istovetno sa izveštavanjem o tom načinu pisanja?

Koje je, zarad potpunog informisanja javnosti, ilustrovano spornim naslovnicama?

Ne verujemo da su u Ministarstvu baš toliko naivni da pomešaju babe i žabe. Niti medijski nepismeni.

Pre će biti da je njihova prvobitna odluka da se podnošenjem prekršajnih prijava „zamere“ tabloidima naišla na neodobravanje nekog iznad njih, koji se o svemu pita i o svemu odlučuje.

Ipak su tabloidi miljenici ove vlasti, dotirani od države na konkursima od lokalnog do republičkog nivoa, a njihovi urednici glavni protagonisti aktuelnog režima.

Očigledno im se ne valja zameriti, a „Vreme“ je, u ovom slučaju, kolateralna šteta.