Nakon što je dao otvorenu podršku predsedničkom kandidatu Saši Jankoviću, što je legitimno pravo svakog građanina, pa tako i umetnika, gradonačelnica Smedereva naprasno je rešila da zabrani njegov prethodno zakazan koncert u tom gradu. Georgiev je o tome obavešten preko Tvitera, a gradski čelnici Smedereva i dalje ne daju zvanično saopštenje zbog čega je koncert otkazan.

Odluka gradonačelnice Smedereva jasno ukazuje na dve stvari – prva je opšte poznata, članovi SNS, posebno oni na istaknutim funkcijama, imaju do te mere udvorički odnos prema svom lideru Aleksandru Vučiću, da ne prezaju ni od ovakvih skandaloznih poteza. Zabraniti nekom da peva, jer ima drugačiji politički stav, nije samo nečiji hir, već ozbiljno rušenje mnogih Ustavom i zakonima zagarantovanih prava – na slobodu mišljenja, govora, pa u krajnjoj meri i prava na rad.

Druga indikativna stvar je javno iskazana bojazan lidera vladajuće partije, koja se izgleda prenela i na druge članove, da će izgubiti predsedničke izbore te da svi koji simpatišu druge kandidate treba da budu skrajnuti. Bar dok izbori ne prođu. Iako je ovakav način „borbe“ sa neistomišljenicima do sada nezabeležen, čak i u Srbiji, opštu apatiju u društvu potvrđuje i činjenica da niko od kolega muzičara nije dao javnu podršku Georgievu, sem Kristine Kovač. Ostali se ili boje, ili smatraju da ih se to ne tiče.

Međutim, građani Smedereva prepoznali su političku pozadinu zabrane koncerta i spontano, kroz inicijativu „Koncert Vlada Georgieva – ipak ćemo održati“, najavili skup koji će se na Gradskom trgu održati 4. marta, u isto vreme kada je trebalo da se održi koncert. Ono što je počelo kao podrška pevaču, ubrzo je preraslo u opšti bunt i protest, jer će se na skupu, kako najavljuju organizatori, pojaviti oko 20.000 ljudi. Ne samo Smederevci, već i stanovnici drugih gradova Srbije, najavili su dolazak u Smederevo. Georgiev je samo povod, kako kažu, kap koja je prelila čašu. Trenutak buđenja i trežnjenja protiv represije koju godinama trpe. Gde svaki segment života zavisi od toga da li ste, ili ne, član vladajuće partije i da li ćete na predsedničkim izborima dati glas Aleksandru Vučiću. A nepromišljenim potezom gradonačelnice vladajuća stranka je sebi očigledno zabila autogol.