Foto: Fonet/ Pres tim Vuka Jeremića

Sa pravom kažemo okupaciju, jer je te noći između 24. i 25. aprila 2016. godine, u Hercegovačkoj ulici u Beogradu, od strane kriminalnog okupatora, državi Srbiji bila oduzeta teritorija, suverenost i nezavisnost, a građanima koji su se tu zatekli imovina i sloboda. Danas, i nakon godinu dana, javnosti u Srbiji nije saopšteno ko su ti koji su maskirani “fantomkama“ okupirali deo teritorije grada Beograda, i ako postoje video-snimci, fotografije kao i svedoci tog zločinačkog poduhvata.
Zašto policija nije intervenisala i pored toga što joj je događaj prijavljen. Ko je taj u policiji ko je sebi dao za pravo da ne postupi po prijavi? Čiji su bageri vršili rušenje objekata te noći? Čiji su mobilni telefoni te noći komunicirali iz Hercegovačke ulice, a čiji su bili oduzeti……

Danas, kada se Srbija navodno nalazi na “putu ka Evropi“, u toj istoj Srbiji je neko sebi dao za pravo da bude iznad sloboda i osnovnih ljudskih prava garantovanih najpre Ustavom Srbije i njenim zakonima, a potom i Poveljom UN o ljudskim pravima i slobodama. Iako već i vrapci na grani znaju ko su potencijalni osumnjičeni za ovaj zločin, čiji su bageri korišćeni za rušenje objekata te noći itd. Vlast i dalje ćuti, kako ova izvršna tako i ona pravosudna koja na to tek nema pravo.

Slučaj Savamala nije problem pojedinaca, to je presedan svetskih razmera i problem svakog normalnog čoveka, koji misli svojom glavom i koji se i malo oseća slobodnim. Zato ovaj put zaboravimo kojoj grupaciji, ideologiji ili sloju društva pripadamo, zapitajmo se da li Savamala sutra može da se desi nekom od nas i zato u utorak, 25. aprila 2017. godine, u 18:00 časova dođimo u Hercegovačku ulicu u Beogradu da “najvećim idiotima“ kažemo da tako više ne može. Srpski vojnici i policajci će tog dana biti sa svojim narodom u potpunosti u duhu svoje profesije i zakletve, kojom su za očuvanje teritorije, nezavisnosti i suvereniteta Srbije svom narodu zaveštali ono najvrednije, svoje živote.

Pozivamo sve kolege iz vojske i policije, kao i sve slobodne građane, da svojim neposrednim prisustvom podrže ovaj građanski protest.