Vreme za “naše” 1Foto: media centar

Konditorska kompanija “BG Produkt 1996” kupila je ovih dana na licitaciji, po početnoj ceni, dakle jeftino, za 50- tak miliona dinara, čak 19 zgrada, kao i saobraćajne površine i platoe, koji su pripadali niškom Građevinaru, građevinskom brendu u stečaju, čija se imovina godinama čerupa na javnim (ras)prodajama.

Jedini vlasnik te kruševačke kompanije je Boban Gašić, brat direktora BIA, koji je i bivši ministar odbrane i dugogodišnji funkcioner SNS-a.

Prema APR-u, kompanija “BG Produkt 1996” osnovana je početkom 2012, a prošle godine je ostvarila poslovni prihod od skoro 750 miliona dinara.

Prvobitno je formirana davne ‘96. godine, kao porodična firma. Boban, mlađi brat Bratislava Gašića- Bate, od tada je, kažu znalci, rastao kao privrednik, da bi ga mediji poslednjih godina dovodili u vezu i sa pokojom zgodom koja baš i nema veze sa privredom.

Luksuzni prostor SNS u Kruševcu, plaćen 109.000 evra, navodno je uknjižen na njegovo ime.

Naprasno je izabran za predsednika Nadzornog odbora Kliničkog centra Niš, bez iskustva u zdravstvu, a na lični predlog ministra Zlatibora Lončara, koji je tada ustvrdio da “Srbiji ne bi bilo kraja da ima više domaćina kakvi su Bata i Boban Gašić”.

Delu javnosti postao je zanimljiv kada se njegov lik, zajedno sa likom brata Bate, našao na fresci novoizgrađene kruševačke crkve, čiji su ktitori Gašići.

Crkvu je, dakako, osveštao patrijarh Irinej, a SPC odlikovala oba brata.

Boban Gašić nije usamljen primer kako braća, sinovi, očevi, kumovi i prijatelji državnih funkcionera kupuju jeftino imovinu upropašćenih firmi, dobijaju i kontrolišu najveće poslove, ugrađuju se u cene, bivaju čašćavani državnim podsticajima, volšebno gomilaju imovinu, politički avanzuju.

Andrej Vučić, Danilo Vučić, Anđelko Vučić, Igor Brnabić, Branko Stefanović, Nikola Petrović i ini samo su neka od zvučnijih imena koje deo javnosti dovodi u vezu sa ovakvim i sličnim branjem meda.

Insitucije, međutim, to ne potvrđuju.

Nije malo onih koji tvrde da je država za “našu” decu i ostale- na dugoj pauzi. Šta je bilo unutar i oko vlasti ostaje unutar i oko vlasti.

Mada Vučić tvrdi da jedva da može oka da sklopi, zbog važnog posla i velike brige, čini se da “njegovi” spavaju k’o zaklani- ravnoteža straha i politika “ruka ruku mije” umeju da uljuljkaju.

U zemlji razrušenih institucija, sa sistemskom korupcijom i autoritarnom vlašću jednog čoveka nije im teško da budu nežni prema sebi.

Problem je samo što vreme nežnosti, kao i svako drugo i bilo čije vreme, ume da prođe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.