Besplatni saveti o vantelesnoj oplodnji 1Foto: Freeimages

„Neizvesnost, strah, nemoć, problemi sa administracijom, odbačenost i neshvatanje društva, briga o kvalitetu usluge u centrima za potpomognutu oplodnju, neupućenost lekara u domovima zdravlja, nerazumevanje medicinskog osoblja, negativne bete, nalazi, hormoni, intervencije, najčeši su problemi sa koji nam parovi dolaze i traže savet,“, navodi Sandra Jovanović predsednica Udruženja šanse za roditeljstvo.

„Ponekada im nedostaje samo jedan papir, a ponekad parovi ne znaju jednostavno kome da se obrate. U Udruženju smo svi prošli kroz ovaj proces, i naši saveti i podrška parovima, pokazalo nam je iskustvo iz do sada preko 20 organizovanih otvorenih vrata, razgovora sa preko 100 parova, i tri tribina sa više stotina posetilaca, znaju da budu od ključne važnosti“.

Statistički podaci ukazuju da čak 400.000 parova u Srbiji ima problem sa sterilitetom, od čega su muški i ženski sterilitet podjednako zastupljeni. Najčešće dijagnostikovani problemi su loš spermogram i jajovodi, ali i opterećenost začećem, koja parovima ne dozvoljava da racionalno razmišljaju i detaljno se informišu o mogućim rešenjima.