Državne pare za odlazak na Vučićev miting 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN KARADAREVIC

Odluku o tome je, 29. maja, donelo fabričko poslovodstvo i to nakon, kako je navedeno, „razmatranja dopisa reprezentativnih sindikata u fabrici – Samostalnog sindikata i Industrijskog sindikata“.

„Zaposlenima u „Prvom partizanu“ a.d. Užice koji su išli na miting „Budućnost Srbije“ koji je, u okviru kampanje koju je pokrenuo predsednik Republike Srbije pod nazivom „Budućnost Srbije“, održan 19. aprila u Beogradu odobrava se isplata naknade zarade u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci pre meseca u kome je zaposleni odsustvovao, prema spisku zaposlenih koji čini sastavni deo ove odluke“, navedeno je u tom dokumentu.

Dodaje se da je „zbog velikog interesovanja zaposlenih u „Prvom partizanu“ da prisustvuju mitingu „Budućnost Srbije“, omogućen odlazak zaposlenih koji su izrazili želju da prisustvuju mitingu“, a odluka je, kako je obrazloženo, u skladu sa Statutom preduzeća, Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom.

U poslovodstvu su potvrdili autentičnost te odluke, ali nisu bili voljni da objasne zbog čega će radnicima biti isplaćen novac za dan kada nisu radili. Danasu je kratko rečeno da je u pitanju „naknada za jedan radni dan i da bi ona trebalo da iznosi od 1.500 do 2.000 dinara, a ne jedna prosečna mesečna zarada, kako se o tome spekuliše u javnosti“.

Užička vojna fabrika je deo odbrambene industrije Srbije i njen većinski vlasnik je država sa udelom u kapitalu od 80 odsto. Izvori Danasa u fabrici navode da su predstavnici SNS zahtevali od poslovodstva da obezbedi prisustvo zaposlenih na Vučićevom mitingu i da su iz fabrike otišla tri autobusa sa 140 zaposlenih.

„Zakup autobusa, podelu sendviča i ostalo je organizovala i platila SNS, a ne fabrika. Onima koji su išli na miting poslovodstvo se obavezalo da će isplatiti dnevnicu od 1.500 do 2.000 dinara, u zavisnosti od stručne spreme i radnog mesta“, kazao je Danasov izvor u „Prvom partizanu“.

„Poslovodstvo nije vršilo pritisak na zaposlene, već su se oni dobrovoljno prijavili. Prijavilo se 146 radnika, ali nekoliko njih je odustalo pred sam put. Međutim, da se ne lažemo, fabrika je državna i sigurno je, kao u celoj Srbiji, bilo pritisaka naprednjaka na poslovodstvo“, kazao je drugi Danasov izvor u fabrici, koji je takođe želeo anonimnost i naveo da su „odlazak zaposlenih u Beograd pripremali funkcioneri SNS iz Užica“.

Predstavnici Samostalnog sindikata i Industrijskog sindikata u fabrici nisu se oglašavali, niti su se javljali na telefone kako bi objasnili zbog čega su pristali na političku i stranačku zloupotrebu zaposlenih.

Demanti o visini naknade

Poslovodstvo „Prvog partizana“ je demantovalo informaciju da je zaposlenima u toj fabrici koji su išli na miting „Budućnost Srbije“, isplatilo po jednu prosečnu zaradu, nazivajući takve navode „neistinitim i zlonamernim kako bi se javnost obmanula i stekla pogrešna slika o poslovanju Prvog partizana“ kao jedne od vodećih kompanija u odbrambenoj industriji Srbije“. Dalje se navodi da je odlukom Izvršnog odbora fabrike od 29. maja „zaposlenima koji su išli na miting „Budućnost Srbije“odobrena isplata jednodnevne naknade zarade čiju osnovicu čini prosečna zarada u prethodnih 12 meseci“. „Jednodnevna naknada je isplaćena u skladu sa članom 114. stav 1. Zakona o radu, koji glasi: „Zaposleni ima pravo na naknadu zarade u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu, za vreme odsustvovanja sa rada na dan praznika koji je neradni dan, godišnjeg odmora, plaćenog odsustva, vojne vežbe i odazivanja na poziv državnog organa“, saopštio je Izvršni odbor te fabrike.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.