Epidemiolog Šaponjić: Trudnicama se ne preporučuje vakcinisanje 1Foto: N1

Epidemiolog Vladan Šaponjić iz Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” izjavio je danas da je do sada u Srbiju uvezeno ukupno 2.820.000 doza vakcina četiri proizvođača.

„Do sada je ukupno dato 2.176.000 doza sve četiri vakcine. Jednu dozu je primilo nešto više od 1,3 miliona građana, a obe doze više od 860.000 građana“, rekao je Šaponjić u Skupštini Srbije na sednici Pododbora za praćenje epidemiološke situacije.

On je naveo da je vakcinu primilo 52 odsto žena i 48 odsto muškaraca što, kako je rekao, „pokazuje da su žene odgovornije prema zdravlju i da ih ima više u našoj populaciji“.

Odgovarajući na pitanja, Šaponjić je rekao da vakcine kineskog i ruskog proizvođača ne smeju da se koriste kod osoba koje su imale bilo kakve ozbiljne alergijske reakcije u anamnezi.

„Vakcina Fajzer i Astrazeneka mogu bez ikakvih ograničenja da se primene kod bilo koje alergije u anamnezi, osim kod alergija na prethodnu dozu iste vakcine ili na neku od komponenti vakcine“, kazao je Šaponjić.

On je naveo da je od početka imunizacije protiv kovida prijavljeno i istraženo oko 600 neželjenih događaja nakon imunizacije, koji uključuju samo one koji odudaraju od očekivanih.

„Ukupno smo imali četiri anafilaktičke reakcije i sve su sanirane na licu mesta bez ikakvih posledica“, rekao je Šaponjić.

Upozorio je da se nijedna od ove četiri vakcine ne preporučuje trudnicama.

„Ne preporučuje se trudnicama osim ako korist od vakcine apsolutno prevazilazi potencijalne štetne efekte, što znači da je rizik od infekcije kome je trudnica izložena toliki da vakcina mora da se primeni“, rekao je Šaponjić.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.