Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

“Konkurenti su shvatili da pacifička vazdušna linija ima ubedljivo najviše putnika i želeli su da vide o čemu se radi. Ispostavilo se da je njihov direktor prvi put unajmio ženu u avionu”, piše dnevni list Pravda 7. marta 1938. godine i tako svedoči o pojavi zanimanja stjuardesa.

Ispostavilo se da su istraživanja pokazala, prenosi reporter tadašnje Pravde, da se putnici osećaju bolje i bezbednije pored žene koja o njima brine u avionu. Ona je i tada po pravilu trebalo da bude lepa i da odgovori na svako njihovo pitanje. Od tada su već, piše novinar, linije počele da se utrkuju ko će zaposliti lepšu, pametniju i veseliju stjuardesu.

List dalje piše i da se iz Amerike zanimanje prebacilo u Evropu,  a da su posebno postale uspešne holandske stjuardese jer su znale više od jednog stranog jezika i mogle svim putnicima da odgovaraju na pitanja.  Već tada se od stjuardese očekivalo da ima odgovor na sve – koji je najbolji restoran u gradu u koji se doleće, gde je nova izložba, a reporter Pravde opisuje je kao “domaćicu aviona”.

Pravda pre 80 godina prenosi i dešavanja u tadašnjoj Moskvi i suđenje koje je zapravo Staljin organizovalo protiv svojih neistomišljenika. Među njima je i slavni Trocki.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Opisujući suđenje zaverenicima protiv Staljina i diplomatama koje je ruska vlast otpužila za izdajnike,tadašnje Vreme Staljina naziva “crveni car”.

List Piše o tome kako je situacija u ovoj zemlji katastrofalna, kako je rublja u stalnom padu i kako je potpuno rastrojstvo u ruskoj administraciji.

Vreme piše i o prvim izborima u Bugarskoj pre 80 godina kada su mogle da glasaju i žene. To su ujedno bili i prvi slobodni izbori kod suseda nakon pauze od sedam godina.

Ovo je jedan od retkih slučajeva kada je glasanje bilo produženo za pola sata, zbog velikog interesovanja građana. Glasanje je umesto do 19 časova, trajalo do 19.30. U trenutku kada vreme zaključuje broj, još se ne znaju izborni rezultati.

Reporter prenosi da su žene u Bugarskoj, dobivši prvi put pravo da se izjasne za svog kandidata, glasale većinom za politiku Vlade i na taj način se ogradile od “politike partizanstva”.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.