Miloš postao Veliki tek 1898. godine 1Foto: Wikipedia

Knez Miloš Obrenović dobio je epitet Veliki 1898. godine ukazom koji je doneo kralj Aleksandar Obrenović. Paralelno, uspostavljen je i orden Miloša Velikog, kaže za Danas istoričar Radoš Ljušić.

Prema njegovim rečima, Miloša Obrenovića do tog trenutka niko nije oslovljavao Miloš Veliki.

Zakon o ordenu Miloša Velikog donet je 17. decembra 1898. godine. Potpisao ga je Aleksandar Obrenović, a ukinut je nakon njegovog ubistva 1903. godine.

U zakonu se ističe da se orden uspostavlja povodom četrdesetogodišnjice Svetoandrejske skupštine, a dodeljuje se zbog naročitih zasluga za dinastiju Obrenović. Ovaj orden nosio je i kralj Aleksandar Obrenović, ali i članovi Kraljevskog doma.

„Orden Miloša Velikog podaruje kralj iz sopstvene pobude i po sopstvenoj oceni zasluga stečenih za Narodnu Dinastiju“, stoji u zakonu.

Član 5. Zakona o ordenu Miloša Velikog predvideo je da kralj do praznika Cveti naredne godine može da podari orden bez naročitog pominjanja zasluga koje odlikuje, ali da nakon tog perioda svaki ukaz kojim se dodeljuje orden mora da sadrži objašnjenje koja se zasluga odlikuje.

Prema medijskim navodima, svega devet ovakvih ordena je dodeljeno. Jedini stranac koji je, uz članove Kraljevskog doma, nosio ovaj orden bio je Austrougarski car Franjo Josif.

Zbog retkosti i skupocenog materijala od kojih je pravljen (zlato od 18 karata i 86 dijamanata) izuzetno visoko se vrednuje u kolekcionarskim krugovima. Pre dve godine pojavio se na specijalizovanom kanadskom sajtu za aukcijsku prodaju odlikovanja sa početnom cenom od 240.000 američkih dolara. Na istom sajtu ponuda i dalje stoji, s tim što je početna cena pala na 220.000 dolara. U opisu ordena ističe se da je najverovatnije pripadao baš kralju Aleksandru Obrenoviću.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

37 reagovanja na “Miloš postao Veliki tek 1898. godine”

 1. Da se ponovo donese zakon o ordenu Miloša Velikog, te se isti zapandrči na junačke grudi Aleksandra Velikog. Najvećeg ktitora među navijačima naše zemlje ponosne. Ne mora da bude baš originalan orden Miloša Velikog jer je izuzetno skup, može i kvalitetna kopija ili plagijat što je znatno jeftinije a i laureti za dobijanje su se nekako stopili sa plagijatima pa im takav čin neće pretstavljati problem. Posebno ako se ima u vidu da je već završena ekonomska stabilizacija i konsolidacija naše rovite privrede te ne bi bilo preporučljivo da se finansijski opterećuje nepotrebnim stavkama. Predsednik Vučić je „razuman i skroman“ čovek tako da se neće brecati ako dobije plagijat umesto originala. Navikao je na plagijate.

  • Зашто на груди Вучића ? Ваљда на леђа. После 14 година откако смо капитулирали и скупштина србије прихватила капитулацију и ултиматум контакт групе прихватајући „споразум из Рамбујеа“ који смо са „гнушањем одбили“ три месеца раније Вучић и Дачић су у Бриселу спровели технички део „споразума из Рамбујеа“ назван да не увреди издајнике из 1999 а оптужи само „издајника“ Вучића „бриселски споразум“. О том догађају Вучић децидираноп тврди да је уморан од преговора легао на леђа и наредио Дачићу (председнику владе) да ништа не потписује. Дакле Вучић је зарадио „орден милоша великог“ за „аутопут милоша великог“ на леђима, јер је као награда за спровођење „споразума из РАмбујеа“ стигла донација оиз приступних фондова европске унији из које је и направљен не само „аутопут милош велики“ него и сви „коридори грделице и грталицае“ којима с Вучић и Михајловић хвале да су успешно изградили ангажујући кинезе шпанце и турке, јер наш народ воли да прича па би се кад тад сазнало колика је била Вучићева и Михајловићкина „мала провизија“

 2. Ne bih ja verovala Ljusicu dok Basara ne apruvira.
  Autoput je mogao biti nazvan i Aleksandar Najveci ali i Vukojebina Road jer vodi nigde. Ko jos ide u Cacak? Pravite bre puteve koji vode prema Pesti, i dalje ka Nemackoj i Svedskoj. Nemoj da se deca drndaju po onim vojvodjanskim kolskim putevima pa umorni da stizu do radnog mesta.

   • Koliko glup komentar.
    Čačak jeste, kako ti napisa „nigde“ jer do njega nema valjanog puta. Kada do „nigde“ napraviš valjan put to postaje „negde“ jer je autoput preduslov da bi se neko mesto, grad ili okrug pravilno razvijao. Treba više ovakvih puteva do „nigde“ kojih u Srbiji ima mnogo da bi se Srbija ravnomerno razvijala a ne svi da se sjate u Beograd.

  • Нје да си у праву, него чист десетка за коментар!

  • Боже који примитиван коментар?! Чиста малогражанштина најгоре врсте. Шта ви све не објављујете. Само паметно не.

  • Veliki AV je potrošio ogromne NARODNE pare, a ne svoje, na izgradnju nekakvih lokalnih džada, ne bi li obezbedio glasove neukog, zatrovanog i ushičenog naroda iz tih krajeva. To je ozbiljna zloupotreba!

   • Gde ima,tu se i rasipa…!!! E sad vidite, da smo bogata nacija…daleko od drustva pcela,koje daje med…Ovako,Isus -profita, slece na poznat teren,i nece se najesti meda…Ko zna zasto je to dobro…

  • Kako ja vidim sve ce vise ulica sirom Evrope dobijati imena Balkan Strasse. A po srpskim putevima, kao i okolo, samo ce se voziti gastarbajteri za Uskrs i Bozic.
   Postajemo zemlja penzionera i gastarbajtera, plagijata i motaca kablova, kicastih nekretnina i puteva droge…a svo to vreme je sacica naroda koja ce stati pod sljivu zaokupljen granicama i verama umesto znanjem i zdravljem.

  • Slazem se sa vama „Zivcana “ „punim gasom i auto putevima na zapad , ali u lepom Cacku postoji jedna firma koja uvozi Skode ( ko li je vlasnik ) ? ? ? pa kod vlasnika se snabdevaju : policija pa vazne drzavne firme funkcioneri ) , cak i GSP je snabdeven ( ne autobusima ) Skodama za sns kadrove em su toliko “ diskretni “ da ne objavljuju “ sitnice “ iz ugovora
   Boze …boze … i Aca vozi skodu , skoro punoletnu „, kad bezi od “ kobri „i jos divno cudo “ uspeva “
   Zbog takvih prijateljstava i “ biznis veza „gradio bih i ja “ zatvorenih ociju , sa kreditima ( paprenim ) koje ce vracati deca , unuci i generacije iza njih

  • Za vas je cela zapadna Srbija vukojebina. Za nas koji u njoj živimo nije. Zato je bolje da se uzdržite od svojih ne previše inteligentnih komentara kojima vređate ceo jedan ne baš tako mali i nevažan deo Srbije.

 3. Ne znam čiji je kadar istoričar Ljušič, ali je činjenica da se ni u jednom udžbeniku istorije knez Miloš ne pominje kao Miloš Veliki. Te titule nema ni u ozbiljnom tekstu Vikipedije niti u drugim tekstovima na internetu čiji su autori priznati istoričari. To što ke kralj Aleksandar dodao pridev Veliki imenu kneza Miloša je posledica njegove šelje da sebi digne rejting, odnosno teškog kompleksa od kojeg pate male nacije. To zvanje je faktički i ukinuto pet godina kasnije, kako i sam Ljušić tvrdi. Izgleda da danas opet imamo nekakvog novopečenog umišljenog kralja Aleksandra Obrenovića koji pati od iste boljke.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.