Počela vakcinacija Fajzerovom vakcinom zdravstvenih radnika u Boru, Kladovu i Majdanpeku 1Foto: press služba Grada Bora

 Dobrovoljna vakcinacija zdravstvenih radnika počela je danas u Domu zdravlja u Boru u koji je iz Instituta “Batut” stiglo 75 doza Fajzerove vakcine.

Specijalista opšte medicine u borskom Domu zdravlja, dr Vesna Stanković prva je primila vakcinu.

Epidemiološkinja u ovoj zdravstvenoj ustanovi, dr Javorka Stankulić, kaže da “kad krene epidemija, ono na šta mi kao epidemiolozi odmah pomislimo jeste vakcina”.

– Vakcina jeste nova i lično sam jako srećna jer sve mere što smo preduzimali i kojih ćemo se pridržavati i u narednom periodu daju rezultate, a ovo je samo korak koji će, nadam se, trajno rešiti problem korona virusa.

Mi smo vakcinaciju započeli prema prvoj fazi, odnosno prioritetima, što podrazumeva vakcinaciju medicinskih radnika u gradskim zdravstvenim ustanovama i starih osoba u domovima, kao i zaposlenih u njima.

Jako je bitno da se otpočne vakcinacija na vreme zbog druge doze iste vakcine koju je potrebno primiti kako bi se imunitet stvorio u što kraćem roku i time nas sačuvao od ove zaraze. – kazala je dr Stankulić, objašnjavajući da će vakcine pristizati u određenom broju i u narednim nedeljama, tako da će svi koji budu ili već jesu iskazali želju da se zaštite i vakcinišu, primiti vakcinu u skladu sa time.

Osim prijavljivanja preko portala eUprava, zainteresovani Borani se za imunizaciju mogu prijaviti i na šalteru epidemiološke službe ili telefonom u Domu zdravlja Bor.

Prve doze Fajzerove vakcine stigle su i u Kladovo i Majdanpek u kojima je takođe danas počela vakcinacija.

U higijensko – epidemiološkoj službi kladovskog Doma zdravlja biće vakcinisao 38 zdravstvenih radnika Zdravstvenog centra Kladovo koji su se izjasnili za imunizaciju Fajzer/Biontekovom vakcinom.

Pomoćnica direktora ZC Kladovo za Dom zdravlja dr Sibirka Mićović je među prvima vakcinisana.

– Jako je bitna vakcina jer je to jedini lek protiv kovida 19. – kazala je pored ostalog dr Sibirka Mićović ističući da je važno da zdravstveni radnici ostanu zdravi kako bi mogli da stanovništvu pruže zdravstvenu zaštitu.

U Zdravstveni centar Kladovo stiglo je 98 doza Fajzerove vakcine i 57 dozaje namenjeno zakorisnike Doma za smeštaj odraslih istarih lica „Topalović“ u Kladovu, u kome će se vakcinisati i troje zaposlenih. NJihova imunizacija počinje sutra, a drugu dozu, kao i zdravstveni radnici primiće za 21 dan.

Vakcinacija Fajzerovom vakcinom počela je i u Majdanpeku gde se za imunizaciju opredelilo 28 zdravstvenih radnika Doma zdravlja i Opšte bolnice Majdanpek. Imunizaciju sprovodi Dom zdravlja Majdanpek.

 

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Počela vakcinacija Fajzerovom vakcinom zdravstvenih radnika u Boru, Kladovu i Majdanpeku”

  1. Od 400 zaposlenih, njih 28 se opredelilo da primi Fajzerovu vakcinu. Masovno, nema sta.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.