Manipulacija 1

Naime, iako je operisan (navodno je kičma u pitanju) još u maju, Stanković je o tome sud obavestio JUČE i zatražio da se glavni pretres, zakazan za 10. i 11. jun ne održi, jer, zamislite sad, on bi hteo da bude prisutan kada se budu ispitivali svedoci planirani za ova dva dana, iako ovi svedoci uopšte nisu ključni za dalji tok suđenja.

Znači, umesto da obezbedi zamenu kako bi suđenje bilo održano, jer su mnogi prešli i po 500 kilometara do Beograda i potrošili gomilu novca, advokat Stanković je potpuno svesno sve to zanemario, pa je sutkinja Vukotić morala da odloži suđenje tek za 9. i 24. septembar.

Stanković je tako očigledno zloupotrebio svoje advokatsko pravo da odloži suđenje i na taj način četvoricu svedoka, koji su došli iz unutrašnjosti Srbije, svih pet optuženih i njihove branioce, zamenika tužioca za ratne zločine i njegovog pomoćnika, članove porodica žrtava i nas još nekoliko iz publike, maltene punu sudnicu 4 Specijalnog suda, omalovaži. Mi smo svi mogli da dođemo, a on je on sud o svom nedolasku obavestio pred sam glavni pretres. Štaviše, njegov podnesak je predsedavajuća većem, sutkinja Vera Vukotić, dobila na samom početku suđenja.

Naravno da su svedoci i žrtve bili nezadovoljni, kao i zamenik tužioca za ratne zločine Mioljub Vitorović, koji je s pravom rekao da je ovo odugovlačenje procesa i da postupak advokata Stankovića „nije fer“. Sutkinja Vukotić se izvinila svedocima što su prevalili toliki put za džabe, te upozorila advokate da ovakve stvari ubuduće ne rade, već da nađu zamenu.

Čini mi se da su jedino optuženi – Gojko Lukić, Duško i LJubiša Vasiljević, Jovan Lipovac i Dragana Đekić bili srećni što suđenje nije održano, jer im je u interesu da se produži što je više moguće. A neće biti iznenađenje ako se ova praksa branilaca optuženih nastavi i ubuduće, jer je potpuno jasno da suđenja za ratne zločine u Srbiji mogu da traju i po 10 godina i da se na svakakve načine opstruiraju.

Braća Vasiljević su ispred lifta veselo ćaskala sa advokatom Nebojšom Perovićem (braniocem Duška Vasiljevića). Raspoložen je bio i Lipovac, koji je kao i na svaki prethodni glavni pretres, došao u istoj trenerci i u istoj majici na kojoj piše „Sledi svoje instinkte“. Više mi se čini da mu je to fora i nepoštovanje suda i žrtava, nego što nema šta drugo da obuče.

Podsetiću da svih pet optuženih tvrde da nemaju nikakve veze sa zločinom koji je dogodio 27. februara 1993. kada su pripadnici Vojske Republike Srpske, na železničkoj stanici u Štrpcima (BiH) iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar, izveli i ubili 20 putnika samo zato što nisu bili srpske nacionalnosti.