Ilustracija Foto: Pixabay/succo

Prema navodima optužnice, Krnjajić se tereti da je 10. oktobra 1991. godine u svojstvu komandira policijske stanice Tovarnik predvodio napad na selo Lovas, naređivao otvaranje vatre na kuće hrvatskih civila i njihovo paljenje i prisustvovao ubistvu najmanje dve osobe.

Međutim, Krnjajić negira da je odgovoran za ove zločine, te tvrdi, između ostalog, da optužnica „ima trule temelje“ i da „počiva na neistinama“. Kako je rekao na današnjem suđenju, on je Lovas napustio u „u pola akcije“ jer je spašavao život Hrvatici Mariji Vidić. Zanimljivo je da je Krnjajić veliki deo odgovornosti za zločin prebacio na Aleksandra Nikolaidisa, zvanog „Aca Grk“, navodeći da je Nikolaidis, koji je „opasan prevarant, lopov i bivši kriminalac, silovao S. K. i pokušao da siluje I. P., da je tukao i Srbe i „ubio bar 10-ak Hrvata“.

Podsetimo, Milanu Devčiću i drugima se sudi zbog zločina koji je počinjen u hrvatskom selu Lovas 1991. godine. Optužnica je podignuta 2007, a suđenje je počelo 2008. Prvostepena presuda je doneta je 2012. godine, po kojoj su svi optuženi proglašeni krivim i dobili su od četiri do 20 godina zatvora. Međutim, Apelacioni sud u Beogradu ukida tu presudu i suđenje počinje ponovno. Iako je glavni pretres završen 2015, postupak je opet počeo ispočetka zbog postavljanja novog predsednika sudskog veća. Problem je bio i to što 17 meseci nije bilo tužioca za ratne zločine, pa su branioci iskoristili taj propust kako bi tražili odbacivanje optužnice.

Od ukupno 14 optuženih za ovaj zločin, na optuženičkoj klupi su ostala osmorica – petorica su umrla, a jedan je teško bolestan. Zbog dugotrajnog postupka, od 69 stradalih civila danas se sudi sa ubistvo samo njih 28.

Inače, zamenik tužioca za ratne zločine Dušan Knežević zatražio je ukupno 59 godina zatvora za optužene, dok su branioci tražili oslobađajuće presude.

Povezani tekstovi