Foto: Freeimages - Päivi Tiittanen

To kažu stručnjaci za evropsku integracije komentarišući istraživanje Ministarstva za evropske integracije po kojem 55 odsto građana Srbije podržava članstvo države u Uniji, što je za tri odsto više u odnosu na drugu polovine 2017. godine. Istovremeno, udeo građana koji se protive pristupanju EU je umanjen i trenutno iznosi 21 odsto.

Nikola Burazer, programski direktor Centra savremene politike, konstatuje da „podrška članstvu u EU raste širom regiona, i to je, verovatno, posledica pozitivnih tendencija u proteklih godinu dana“.

– Nažalost, to je u Srbiji i dalje „tesna“ većina i očigledno je da se konsenzus većine političkih partija oko članstva u EU ne prenosi na konsenzus među građanima, kako je to, na primer, slučaj u nekim drugim državama Zapadnog Balkana, ističe Burazer.

Milena Lazarević, programska direktorka Centra za evropske politike (CEP), napominje da moramo da imamo u vidu da je 2009. godine podrška građana Srbije članstvu u EU iznosila 74 odsto, „pa trenutni stepen podrške, iako jeste uspeh i pokazuje da idemo u dobrom pravcu, znak je da i naša Vlada, ali i EU, mora još puno da radi na komuniciranju koristi koje Srbija i njeni građani imaju od članstva u EU“.

– Važno i to da su građani prepoznali da je Evropska unija najveći donator u Srbiji. To znači da je EU napredovala u komunikaciji svojih politika, programa i projekata pomoći Srbiji i da su aktivnosti na približavanju EU svakodnevnom životu građana doprineli pozitivnoj percepciji. Međutim, ne možemo biti previše zadovoljni, jer i dalje veliki broj građana veruje da je najveći donator Rusija, čija je finansijska pomoć Srbiji zanemarljiva, dok 80 odsto ukupne bespovratne pomoći Srbiji dolazi iz EU i zemalja članica. Ovo je naročito važno, jer slično istraživanjima Ministarstva, i naše istraživanje pokazuje da je ljudima najbitnija ekonomska situacija – ulazak u EU se vidi kao put za bolju budućnost mladih ljudi i više mogućnosti zapošljavanja. Sve ovo je poruka našoj Vladi je da mora više ukazivati na koristi koje Srbija već ima od procesa EU integracija, uključujući i bespovratnu razvojnu pomoć, ukazuje Milena Lazarević.

Skepticizam mladih

Istraživanje koje je CEP sproveo na istu temu je pokazalo da stariji ljudi, iznad 65 godina, najviše podržavaju EU – među njima, ta podrška iznosi gotovo 60 odsto. „Mladi, od 18 do 29 godina su mnogo skeptičniji: samo oko 33 odsto mladih je pozitivno prema ideji članstva. Očekivano, podrška varira i u zavisnosti od stepena obrazovanja – visokoobrazovani su više za EU, niskoobrazovani manje. Rezultati ovih istraživanja pomažu jer prepoznaju prema kojim grupama stanovništva treba da se više usmere informacije o EU i koristi koje možemo imati od članstva“, ističu u CEP-u.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.