Korak ka ravnopravnosti za sve u LGBTI zajednici 1Foto: Medija centar

To ističe za Danas Maja Šenk iz Labrisa – Organizacije za lezbejska ljudska prava.

Upravo su se predstavnice Labrisa prošle godine obratile poverenici za zaštitu ravnopravnosti Brankici Janković zbog diskriminatornog sadržaja prema LGBTI zajednici u školskim udžbenicima za srednje škole – gimnaziju, medicinsku školu i trgovinsko, ugostiteljsko-turističku školu za lične usluge.

Pritužbe su podnete protiv nadležnih institucija, poput Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavoda za udžbenike, koje, i pored upućene opšte preporuke još 2014. da uklone homofobični sadržaj, to nisu učinile.

– Najosjetljivija grupa unutar LGBTI zajednice su svakako mlade LGBTI osobe, naročito u periodu adolescencije, kada je potrebno da u svojoj okolini, a posebno u svom obrazovanju, čuju naučno utemeljene i istinite informacije o svojoj seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu, ukazuje Šenk i naglašava da diskriminatoran sadržaj u udžbenicima potpiruje vršnjačko nasilje u srednjim školama kroz kreiranje negativnih stereotipa i predrasuda. Labris je u svojoj analizi diskriminatornog sadržaja u srednjoškolskim udžbenicima, koju je sproveo još 2014, zaključio da se istopolna orijentacija tretira kao bolest, iako je Srpsko lekarsko društvo homoseksualnost zvanično skinulo sa liste bolesti još 2008. godine.

– Čvrsto vjerujemo da je obrazovanje utemeljeno na poštovanju ljudskih prava jedan od glavnih prioriteta svih nas, kao i prvi korak ka društvenoj inkluziji LGBTI osoba, stoga zahtevamo sigurne škole za sve – poručuje Maja Šenk iz Labrisa.

Podsetimo, kako je Danas nedavno prvi pisao, nekoliko udžbenika za srednje škole u Srbiji, čiji je sadržaj diskriminisao LGBT osobe, najpre su povučeni, a zatim i korigovani, pa će se pred početak školske 2019/2020. u prodaji naći nove knjige.

U Labrisovoj analizi iz 2014. jedan od homofobičnih citata pronađen je u udžbeniku „Zdravstvena nega III“, za treći razred medicinske škole (Zavod za udžbenike, Beograd, 2013) u Poglavlju: Zdravstveno-vaspitni rad u sprečavanju širenja i suzbijanja HIV infekcije, na 57. strani, i glasi: „Zdravstveno-vaspitni rad u zdravstvenoj zaštiti žena ima poseban značaj. Zato je potrebno u čekaonicama obezbediti redovno kraća saopštenja lekara ili medicinske sestre o načinu nastanka infekcije i putevima širenja, sa posebnim naglaskom da promiskuitet i biseksualnost predstavljaju realne faktore rizika.“ Preporuka Labrisa bila je da se biseksualnost ukloni iz faktora rizika.

Ministarstvo prosvete: Postupili smo po preporuci

Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kažu za Danas da su postupili po preporuci Poverenika za zaštitu ravnopravnosti od 19. oktobra 2018. i obavestili ovu instituciju na čijem je čelu Brankica Janković o preduzetim koracima i planiranim daljim aktivnostima. „Na osnovu mišljenja Zavoda za za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Zavod za udžbenike je korigovao diskriminativne sadržaje u udžbenicima: ‘Zdravstvena nega III’, za treći razred medicinske škole, autora R. Popović P. Borovića; ‘Interne bolesti sa negom 2’, za četvrti razred medicinske škole, autora J. Teodorovića i saradnika. Ovo su jedini udžbenici koji će se naći u doglednom vremenu u prodaji pod istim rešenjem, sa izvršenim korekcijama. Ostali pomenuti udžbenici neće biti u ponudi i prodaji Zavoda za udžbenike“, rečeno je Danasu iz Ministarstva prosvete.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.