Pariz "prepoznao" Vučićev režim kao autoritarni 1Foto: EPA-EFE/ KOCA SULEJMANOVIC (arhiva)

Vladavina prava, sloboda medija, ekonomska i politička stabilnost regiona, priključenje EU, ali i razgovori Beograda i Prištine glavne su teme koje izazivaju nedoumice i zabrinutost zvaničnog Pariza u pogledu odnosa sa Srbijom.

– Srpske vlasti su skroz svesne da se od njih traži vladavina prava i sloboda medija, ističu u diplomatskim izvorima u Parizu za Danas. Kako dodaju, zvanični Pariz je „prepoznao autoritarnu prirodu režima Aleksandra Vučića“.

– Srbija je tipičan primer zarobljene države, a situacija oko slobode medija i vladavine prava je gora nego ranije“, ističu francuski zvaničnici sa kojima je novinar Danasa razgovarao. Istovremeno, dodaju da je „vladavina prava glavna stvar za nas“, ali i da je „stabilnost regiona izuzetno važna“, kao i da je cilj procesa evrointegracija „politička i ekonomska stabilnost i da se Srbija priključi Evropskoj uniji“.

„Mesto Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji, a EU nema dileme oko toga, ali nas i dalje brine rastući uticaj Rusije na Srbiju, jer trebamo gledati dalje od procesa proširenja EU na Zapadni Balkan. Narod ne zanimaju poglavlja i njihovo otvaranje nego konkretni rezultati – ekonomija, sloboda medija i poštovanje zakona“, dodaju sagovornici Danasa. Kako objašnjavaju, zvanični Pariz je u potpunosti svestan važnosti dijaloga Beograda i Prištine i da je „odnos Kosova i Srbije ključ stabilnosti regiona“.

– Za tango je potrebno dvoje i naravno politička volja da se krene napred, navode diplomate i ističu da je potrebno vratiti poverenje u razgovore Beograda i Prištine. Naglašavaju i da „očekuju da će na kraju pregovora sa Evropskom unijom doći i priznanje Kosova“.

Govoreći o razgovorima Beograda i Prištine o Kosovu, francuski zvaničnici koji su insistirali na anonimnosti dodaju da „pokušavaju da odvoje pregovore o priključenju Evropskoj uniji od dijaloga Beograda i Prištine“.

„Čekamo izbore u Srbiji za nastavak pregovora Beograda i Prištine“, ističu francuske diplomate i dodaju da se Kosovo i dalje u većini država doživljava kao žrtva Srbije i da „prošlost pritiska pregovore Kosova i Srbije“.

Tapšači

Francuske diplomate podsećaju da su utisci posle prošlogodišnje julske posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji „bili impresivni“ sa odličnim prijemom od srpskih vlasti, ali naglašavaju da se „odnosi ne mogu popraviti jednom posetom“. Objašnjavaju da je predsednik Makron čak prilikom posete primetio čoveka koji je davao signal okupljenima na Kalemegdanu kada da tapšu tokom njegovog govora.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

6 reagovanja na “Pariz „prepoznao“ Vučićev režim kao autoritarni”

  1. Primetio Makron da je neko davao signal za tapsanje. Da li je primetio autobuse sa dovucenim sendvicarima ili mozda vikare koji su podsticali glasovno da dovucena gomila klice? Ili mozda nije jer ga vise interesuje da se nesto potpise oko Kosova.

  2. Trebalo bi ,,objasniti“ predsedniku Makronu i civilizovanom svetu da postoje Srbi tapšači i Srbi koji umeju da misle.

  3. Gospodo Koji zvanicnici? Ime I prezime. Gospodo koje diplomate? Ime I prezime molim. Ovakva vest nije vest. Ovo je sramota novinarstva.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.