Bolje rezultate koči recesija u Evropi   1Impol Seval: Pogon Foto: Nenad Kovačević

Proizvodnja u valjaonici aluminijuma „Impol Seval“ u Sevojnu za devet meseci ove godine, iako je za 6,8 odsto manja od plana, bila je za 0,1 odsto veća nego u istom perodu prošle godine.

Fabrika izvozi  oko 97 odsto svoje proizvodnje, a obim plasmana na inostrana tržišta, u istom periodu, premašio je 86 miliona evra i očekuje se da će do kraja godine dostići 110 miliona evra. Nastavljeno je ulaganje u modernizaciju, pa će iznos tih investicija, do kraja godine, biti oko sedam miliona evra. U fabrici je zaposlen 651, a prosečna neto plata, bez zarada menadžmenta, iznosi oko 79.000 dinara.

To je, povodom obeležavanja Dana preduzeća, saopštila uprava te fabrike, čiji vlasnik je, od 2002. godine, kompanija  „Impol“ iz Slovenske Bistrice koja je u  sevojničku valjaonicu do sada uložila 107 miliona evra.

„U ovoj godini je završena prva faza modernizacije toplog valjačkog stana V2, što je trenutno najvažnija investicija. Od 1. do 30. novembra realizovaće se  prvi deo druge faze, dok se konačan završetak te investicije, ukupne vrednosti 21 milion evra, planira od 1. aprila do 17. maja naredne godine. Ugovorena je i  rekonstrukcija i modernizacija frez mašine i testere, a vrednost tog ulaganje je  1,6 miliona evra. Oprema za to će biti isporučena krajem ove i početkom naredne godine, dok će sama realizacija biti tokom aprila i maja dogodine“, rekao je Ninko Tešić, generalni direktor „Impol Sevala“ i dodao da je završeno i šest investicija manje vrednosti.

Bolje rezultate koči recesija u Evropi   2
Ninko Tešić Foto: N. Kovačević

Svake godine, kako je dodao, fabrika napreduje, ali na njeno poslovanje utiču negativna gibanja na svetskom tržištu.

„Aktuelna recesija u Evropi, pre svega u Nemačkoj u koju „Impol Seval“ plasira više od polovine svog ukupnog izvoza, odražava se i na nas. Recesija i pad tražnje za  valjanim aluminijumskim proizvodima, poslednjih nekoliko meseci u Evropi, posledica su trgovinskog rata između SAD sa jedne i Kine i Rusije sa druge strane, kao i nastavka tenzija između SAD i Evropske unije, pa i Bregzita. Zbog toga, naša procena je da ćemo ovu godinu, u hladno valjanom programu, završiti sa  48.000 tona, što je oko 2.000 tona manje od naših kapaciteta“, objasnio je direktor Tešić.

Osim 651 zaposlenog u stalnom radnim odnosu, u preduzeću su 22 pripravka, a Tešić je naveo da će većina njih, odnosno oni koji uspešno završe obuku, biti primljena u stalni radni odnos.

– Ove godine zaposlili smo 35 novih radnika, a 37 zaposlenih je otišlo iz fabrike, najviše zbog odlaska u penziju,“ objasnio je Tešić i najavio da će u junu naredne godine u fabriku stići prva grupa učenika koji se, u okviru dualnog obrazovanja, školuju za livce i valjače, a kojima je to preduzeće obezbedilo stipendije.

Andrej Kolmanič, glavni izvršni direktor „Impola“ i predsednik Nadzornog odbora „Impol Sevala“, istakao je da je poslovodstvo slovenačke kompanije veoma zadovoljno poslovanjem sevojničke valjaonice, ali i fabrike TLM Šibenik, čiji poroizvodni program je sličan sevojničkoj valjaonici i koja je odnedavno članica grupe „Impol“ iz Slovenske Bistrice.

– Uvek ima mogućnosti da bude bolje i da se osvoje nova tržišta, ali poslovanjem sevojničke fabrike smo veoma zadovoljni“, kazao je Kolmanič.

Konkurencija sa TLM-om

„Postoji bojazan u fabrici, a i po gradu se pronose priče, da kompanija „Impol“, od kako je u njen sastav ušao TLM Šibenik, nije dovoljno posvećena sevojničkoj  fabrici. Kompanija „Impol“ se širi i raste, ali značaj „Impol Sevala“ u njoj nije se promenio. Istina je da smo dobili još jednu fabriku za koju neko kaže da nam je konkurencija, ali bolje je da imamo konkurenciju u okviru kompanije, nego van nje, jer možemo da upravljamo svim procesima“, poručio je Tešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari