Centar za kulturu Kladovo dobio sredstva za digitalizaciju bioskopa 1Foto: Deborah Breen Whiting/Pixabay

Bezmalo je prošao čitav vek od prve bioskopske predstave u Kladovu, budući da je 1928. godine u gradskoj kafani „Dubrovnik“, zahvaljujući angažovanju lokalnog viđenog trgovca Jakova Lazarevića, prikazan film o Čarli Čaplinu.

Današnji poklonici sedme umetnosti često su u Biblioteci “Centru za kulturu” Kladovo koja kao polivaletna ustanova kulture, osim snovne bibliotečko-informacione delatnosti, svojim radom objedinjava pozorišne, likovno-izložbene, koncertno-muzičke, amaterske, manifestacione i filmske aktivnosti.

Kulturne poslenike Kladova, kao i posetioce brojnih dešavanja iz oblasti kulture obradovala je informacija da je Filmski centar Srbije ovoj ustanovi kulture odobrio sredstva po Konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2020. godinu u kategoriji preddigitalizacija i digitalizacija bioskopa.

– Ove 2020. godine, bioskop u Kladovu zahteva adpataciju i usklađivanje opreme i uslova sa savremenim tendecijama koje munjevitom brzinom zadiru u bioskope. Iz tog razloga, stekli su se uslovi da se konkuriše kod Filmskog centra Srbije, krovne institucije u oblasti filma koja nam je odobrila sredstva za izradu projektne dokumentacije kako bi se realizovao postupak digitalizacije na kvalitetan i svrsishodan način. – kaže za Danas direktorka Biblioteke “Centra za kulturu” Kladovo Žaklina Nikolić.

Na Konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2020. godinu u kategoriji: Preddigitalizacija i digitalizacija bioskopa Filmskog centra Srbije prijavilo se 48 ustanova kulture, a 25 je ispunilo predviđene kriterijume i dobilo sredstva. Biblioteci “Centar za kulturu” Kladovo odobreno je pola miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari