Gas iz Turskog toka za Srbiju ne pre 2022. godine 1Foto: EPA-EFE/ ANATOLY MALTSEV

Iako su srpski zvaničnici najavljivali da će prve količine gasa iz Turskog toka kroz Srbiju poteći već početkom sledeće godine, stručna javnost to ocenjuje kao „nemoguću misiju“ i da je tako nešto nerealno očekivati pre 2022. godine.

Takođe, problem predstavlja i to što izgradnja Turskog toka kroz Srbiju još uvek nije počela iako je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, ranije tvrdio da će do toga doći tokom ovog meseca. Iako je već sredina aprila, naznaka da je počela izgradnje tog gasovoda još uvek nema. Ministar Antić je takođe u januaru rekao da će prve količine gasa Srbija iz Turskog toka dobiti početkom 2020. godine, međutim nakon nedavne izjave Vladimira Putina, predsednika Rusije, da će ruski gas za potrebe Turske poteći krajem ove godine, tvrdnje srpskog ministra energetike deluju neostvarivo.

Arhitekta Mahmud Bušatlija za Danas objašnjava da kada se govori o izgradnji Turskog toka, treba voditi računa o dve potpuno različite stvari.

– Prva je izgradnja cevi kojom će se ruskim gasom snabdevati potrošači u Turskoj. Druga je cev koja će sadržati gas za dalji transport ka Evropi od 15 milijardi kubnih metara gasa, a ona, prema najavama, neće biti izgrađena pre 2022. godine. To je dakle najraniji period, u slučaju da se donese zvanična odluka, o izgradnji Turskog toka kroz Evropu u kome bi potrošači u Srbiji mogli biti snabdevani ruskim gasom iz tog pravca – objašnjava Bušatlija. On ističe da je nemoguće da prve količine gasa ka Srbiji poteknu već početkom 2020. godine.

– To bi jedino bilo moguće ako bi kod nas u međuvremenu bila izgrađena potrebna gasna konekcija a da Turska bude spremna da se odrekne količina predviđenih za sebe. Teško je poverovati da bi se Turska odrekla gasa kojim želi da snabdeva potrošače u svojoj zemlji. Potpuno je nejasno zašto nadležni u Srbiji daju izjave koje nisu realne. Može da se izjavi bilo šta a da ne postoji odgovornost za to što je izrečeno. Moguće je da nerealne tvrdnje vezane za izgradnju Turskog toka kroz Srbiju imaju uporište u predstojećim izborima, neutemeljene su kada je reč o činjenicama i pretpostavljam da su izrečene u dnevno političke svrhe – naglašava Bušatlija.

Slobodan Ružić, nekadašnji zamenik ministra energetike Srbije, slaže se sa mišljenjem da je preoptimistično očekivati da prve količine ruskog gasa iz Turskog toka Srbija dobije već početkom 2020. godine.

– Možda ministar Antić ima neke informacije koje mi nemamo pa je izjava onda u skladu sa tim. Veoma je teško, praktično nemoguće analizirati energetska pitanja iz stručnog ugla na osnovu izjava političara. Kako može da se komentariše bilo šta ako mi ne znamo koja je trasa planiranog Turskog toka kroz Evropu, kakav je plan izgradnje, kada nema javnosti dostupnih projekata i tako dalje. Nije dostupan nijedan tehnički parametar na osnovu kojeg bi struka mogla da se odredi – ističe Ružić. Naš sagovornik dodaje da bi nadležni u Srbiji trebalo da se koncentrišu na izgradnju gasne interkonekcije sa Bugarskom, odnosno projekta koji bi našoj zemlji omogućio da dobije alternativni pravac snabdevanja gasom u odnosu na trenutno jedini postojeći iz pravca Mađarske.

– To je ono u šta bi trebalo uložiti maksimalne napore umesto da se diskutuje o terminima izgradnje celokupnog gasovoda Turski tok. Reč je o projektu na „dugačkom štapu“ – navodi naš sagovornik.

Pokušali smo odgovor na pitanje kada će da počne izgradnja Turskog toka kroz Srbiju dobijemo od Aleksandra Antića, ministra rudarstva i energetike, ali nismo uspeli u tome.

Podsećanja radi, glavnu prepreku za izgradnju Turskog toka kroz Srbiju trenutno predstavlja to što Evropska unija još uvek nije odobrila svojim članicama da učestvuju u tom projektu, što faktički onemogućava njegovu realizaciju.

Dokapitalizacija Gastransa

– Prema podacima Agencije za privredne registre, zajedničko rusko-srpsko preduzeće, osnovano u Švajcarskoj, Gastrans koje bi trebalo da gradi Turski tok kroz Srbiju, dokapitalizovano je sa 16,3 milijarde dinara (oko 137,7 miliona evra). Na taj način imovina Gastransa, povećala se 3,5 puta, Sa 6,44 milijarde dinara (oko 54,6 miliona evra) na 22,74 milijarde dinara (oko 192,9 miliona evra).

Stručna javnost objašnjava da je na taj način Gastrans došao do likvidnih sredstava, što je pouzdan znak da se preduzeće priprema za izgradnju Turskog toka. – Sasvim je izvesno da je do dokapitalizacije Gastransa došlo u sklopu priprema za izgradnju Turskog toka kroz teritoriju Srbije. Za takve stvari je potreban novac i zbog toga je i došlo do uvećanja kapitala Gastransa. Shodno tome može se očekivati da izgradnja Turskog toka u Evropi bude realizovana uskoro možda čak i pre 2022. godine – kaže za Danas Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari