Gradska uprava nije izdala dokument za gradnju nove elektrane 1Foto: Tijana Jevtić

Na sumnje da je u planu izgradnja još jedne mini-hidroelektrane na brani Vrutci, jezeru koje služi za vodosnabdevanje grada, reagovali su čelnici Užica i poručili da „Gradskoj upravi za urbanizam, izgradnju i imovinsko-pravne poslove nije upućen nikakav zahtev, niti je ta Uprava izdala bilo kakav dokument za izgradnju nove MHE na teritoriji grada, pa ni na području te hidroakumulacije“.

To je izjavila gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević, dan nakon što je užičko udruženje Građanska čitaonica Libergraf organizovalo protest, 8.marta ispred Skupštine grada, sa koga je zatraženo da se spreči gradnja nove elektrane.

Vladan Sinđić, predstavnik Libergrafa, navodi da dokumenti koje poseduje to udruženje, ukazuju na to da se na brani Vrutci planira izgradnja još jedne MHE, sa pet puta većom snagom od postojeće i da na to ukazuju radovi koji su se obavljali na brani.

„U Prostornom planu područja posebne namene Sliv akumulacije Vrutci, na brani pomenute akumulacije“, objašnjava Sinđić, „pored postojeće MHE Vrutci ucrtana je još jedna, za sada,nepostojeća MHE“. Pored toga, kako dodaje, tokom jeseni 2020. godine, Libergraf je došao do informacija o tome da je „JVP Srbijavode raspisao javnu nabavku za pomenute radove i da su oni pvereni preduzeće Hidro-Tan, u vlasništvu Dragana Klisure“(koji se pominje da je u poslovnim vezama sa Nikolom Petrovićem, kumom Aleksandra Vučića, prim.autora).

„Sve to ne bi bilo sporno da od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nismo došli do podatka da JVP Srbijavode nema građevinsku dozvolu za radove koji se na brani izvode“, naveo je Sinđić.

Istakavši da „iako gradska uprava nije nadležna za izdavanje građevnske dozvole za MHE na brani Vrutci, kojom upravljaju „Srbijavode“ i koristi je užičko JP Vodovod, već Mnistarstvo građevinastva, on je poručio da ta činenica lokalnu samoupravu ne oslobađaa odgovornosti da brine o interesima građana Užica i da im i u budućnosti obezbedi kvalitetnu pijaću vodu.

On je podsetio na zagađenje hidroakumulacije Vrutci, tokom zime 2013. i 2014. godine, kada je bilo obustavljeno vodosnabdevanje grada iz te akumulacije, i naveo da su, tada, pojedini ministri postojeću MHE navodili kao jedan od glavnih uzroka prekomernog zagađenja cijanobakterijama. Zbog toga, kako dodaje, građani strahuju od toga da bi sličan scenario mogao da se ponovi izgradnjim nove i veće MHE.

Osim zahteva Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da izvrši inspekcijski nadzor postojeće MHE kako bi se utvrdilo da li se pomenuti radovi izvode u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, sa protesta, održanog 8.marta, zatraženo i to da, u roku od sedam dana, gradonačelnica i ostale gradske službe obaveste građane o tome šta se dešava na brani. Ukoliko se  zahtevi ne ispune, najavljen je radikalniji protest.

Međutim, gradonačelnica se oglasila sutradan i pozvala predstavnike Libergrafa i na razgovor, nakon čega će, dodala je, stručnjaci ponuditi mišljenje. Ona je poručila da „vodosnabdevanje Užica nijednog trenutka nije bilo ugroženo i da će tako i ostati“.

„Svi radovi koji su pršle godine obavljeni na brani urađeni su po projektu Instituta „Jaroslav Černi“. Radove je obavilo JVP Srbijavode u okviru svog plana investicionog održavanja  i to za potrebe vodosnabdevanja, a ne za potrebe iskorišćavanje hidroenergetskog potencijala“, tvrdi gradonačelnica.

Ona je dodala da su „radovi na brani, na zatvaračnici i ispustu, obavljeni kako bi se obezbedio neophodni biološki i ekološki minimum“ i istakla da su to „dve najvažnije koristi za grad“.

„Prva korist je isključenje mini-centrale sa sistema sirove vode, a drugi je kontrola zahvatanja vode za njene potrebe, koji će se automatski regulisati pod nadzorom JP Vodovod“, rekla je gradonačelnica.

Ona tvrdi da za te radove, na koje ukazuje Libergaraf, „nije porebna dozvola, jer su oni predvđeni redovnim godišnjim planom „Srbijavda“ o investicionom održavanju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari