Otvoren vetropark u Kovačici 1Foto: Enlight/ New Energy Solutions

U opštini Kovačica danas je otvoren vetropark „Kovačica“, trenutno najveća operativna elektrana te vrste u Srbiji sa instaliranih 38 vetrogeneratora ukupne snage 104,5 megavati.

Taj vetropark će proizvoditi struju za više od 68.000 domaćinstava čime će se uticati na smanjenje emisije ugljen-dioksida za oko 250.000 tona godišnje. Reč je o investiciji izrealske kompanije Enlight i njenog srpskog partnera kompanije New Energy Solutions.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić tom prilikom je izjavio da je Vlada Srbije kao jedan od svojih prioriteta u sektoru energetike odredila upotrebu čiste energije sa ciljem da se do 2020. u Srbiji proizvodi 27 odsto struje iz obnovljivih izvora energije i da se na mrežu postavi 500 megavati iz energije vetra. „Projekat izgradnje vetroparka Kovačica je dokaz da smo u tom smislu na pravom putu“, rekao je Antić.

U kojoj meri je značajna saradnja dveju zemalja istakla je ambasadorka Izraela Alona Fišer Kam naglasivši da je projekat vetroparka nastao kao plod uspešnog rada i razmene iskustava izraelske i srpske kompanije, ali i međusobno dobrih odnosa Izraela i Srbije.

„Ambasada Izraela je posvećena kreiranju platforme koja spaja potencijal investiranja u srpsku ekonomiju sa mogućnostima razvijanja tehnologije koje poseduju izraelske kompanije“, naglasila je Fišer Kam.

Predstavnik izraelske firme Enlight Jair Serousi je istakao da su u vreme klimatskih promena zelena energija i njena što veća primena i razvoj nešto na čemu svi moramo da radimo. „Investirali smo u Srbiju na duge staze i zainteresovani smo za još projekata“, rekao je Serousi.

Za potrebe izgradnje i rada investitor je izgradio i rekonstruisao više od 40 kilometara puteva, a ukupna vrednost investicija u ovaj vetropark je 189 miliona evra. Projekat vetroparka Kovačica ima pozitivne efekte i na životnu sredinu, a najveća njegova prednost je iskorišćavanje vetra, kao obnovljivog izvora energije što će automatski doprineti smanjenju emisije štetnih gasova, efekta staklene bašte i umanjiće se i zavisnost od proizvodnje energije upotrebom elektrana na fosilna goriva.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Otvoren vetropark u Kovačici”

 1. Uspeo je antić da ispuni projekte Zorane Mihajlovic… Koja kupuje kuoi ves za striptizete sa drzavnim parama, i otpusta sve inzinjere iz komore gde je jedinstvenost postigla u evropi.

  Gde su naši inženjeri sa hidroelektranama, ove vetrenjace ce da pobiju 30% preostalih ptica u srbiji. Jer kao što znaš „mozda“, ptice prate vetar često. A hidroelektrane ne zagadjuju okolinu ukoliko je sve po protokolu,cak ni ribu ne ubijaju. A da ne pricamo o tome da si kiksao, jer nismo ispunili normativ od preko 25% obnovljive struje do 2020 godine. jer te vetrenjace nece ni radit vecinu vremena, jer nema vetra vecinu vremena ili je prejak pa se ukoce da ne bi letele elise po polima. Dok voda ipak uvek tece! Nije potrebno bilo instalirati toliku snagu, vec je proizvoditi 24 sata, na prosecnom nivou potrosnje u toku jedne godine.

 2. Hvala ti, Bože,
  sa Izraelom možda i postanemo svet.
  U Srbiji se ne govori o zagadjenju gradova,, ne zna se šta je energija iz održivih izvora, obnovljiva energija,
  skandal je u Srbiji bio skoro kad je žena stavila solarne panele, a iz Elektrodistribucije došli da joj kažu da skine, jer mora se zaboga plaćati struja,…,
  otimanje je samo za katastrofalne minielektrane odabranih tajkuna koji bi uništavali i pakove prirode.
  Katastrofa od neznanja.
  Hvala Izraelu.

  • Kod nas se solarna energija proizvodi preko 20 godina. Ali su tek sada postali isplativi, imaš velika polja solarnih panela na jugu srbije… To sa Fid In Tarifama može da se pogura. Ali ako nema upotrebnu dozvolu koju svako može da dobije ako ne krši pravila (koja štite ljude od), svako može da ima solarnu elektranu. Šta bre hvala izraelu, Srbi prave bolje vetroelektrane ali nemaju ugocore od stranaca, takođe uzmi u obzir da ovi vetroparkovi pod naprednjacima vrede oko 3 milijarde evra da se instaliraju. Taj novac su uzele strane kompanije, a naši građani će plaćati najskuplje fid in tarife njima, otkupna cena je tri puta veća od struje koju pravi mala hidroelektrana, samim tim i taksa na računu raste. Ali vetra nema uvek, sunca nema uvek, ali voda uvek teče na većinu vodotokova. Grešiš po pitanju tajkuna, oni ne ulažu novac u struju ovako, jednostavno predugo treba da se isplati ulaganje. Tajkun uvek ide na brzu zaradu!!!

 3. JOš samo neko da nam kaže koliko će potrošači električne energije da plaćaju tu „vetroparkovsku struju“ umesto jeftine iz hidrocentrala, što je zaboravio da napiše autor u ovoj „odi vetroparkovima“
  očigledno prpiremajući „janvno mnjenje“ na Branabićkin „vetropark“ iz Kovina

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.