Privrednici danas protestuju u Beogradu 1Foto: Aleksandar Roknic

Udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ najavilo je da će danas protestovati ispred ministarstava finansija i privrede Srbije sa desetak zahteva, među kojima je i otpis poreza zbog krize u poslovanju izazavane pandemijom korona virusa.

„Nijedan porez, doprinos ili taksa do sada nisu otpisani iako su prihodi pali do 100 odsto“, navodi se u saopštenju tog udruženja.

Dodaje se da se „usred krize, umesto mera pomoći uvodi eko-taksa u iznosu od 5.000 do dva miliona dinara i naplaćuje unapred akontacija poreza na dobit pod pretnjom blokade računa“.

Udruženje je nezadovoljno i zbog toga što privrednicima Organizacija muzičkih autora (SOKOJ) šalje račune za naplatu nadoknade po osnovu autorskih prava za emitovanje muzike i preti blokadama računa i onim ugostiteljskim objektima, koji usled donetih mera zbog pandemije, uopšte nisu radili.

Privrednici su, kako se navodi i protiv novih troškova fiskalizacije i zato što Privredna komora Srbije (PKS) „traži članarinu za nepostojeće usluge“.

Ističe se i da u privatnom sektoru zaposleni gube radna mesta svaki dan, a javni sektor podiže plate.

„Nema novca za naknadu troškova devastiranoj privredi, ali ima za prečišćivače vazduha po sto puta većoj ceni od tržišne“, navodi se u saopštenju.

Udruženje je nezadovoljno i zato što se „stranim investitorima daju subvencije, a supermarketima omogućuje ekstra profit koji, pod izgovorom prodaje prehrane, prodaju i dodatnu robu, dok se domaćim privrednicima šalju inspekcije i ograničava rad.

„Poreski sistem je zastareo, nepravedan i netransparentan, inspekcije revnosno proganjaju preopterećene privrednike, izgleda sa samo jednim ciljem da naplati bilo šta“, navelo je u saopštenju Udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“.

Protest počinje u 15 sati ispred ministarstava finansija i privrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari