Regionalni inovacioni centar otvoren u Užicu  1Foto: Grad Užice 

Regionalni startap inovacioni centar je otvoren danas u Užicu, tokom svečanosti kojoj je prisustvovao ministar bez portfelja Nenad Popović, zadužen za inovacije i tehnološki razvoj.  

U prisustvu Tihomira Petkovića, gradonačelnika Užica, i Slavka Lukića direktora Regionalne razvojne agencije „Zlatibor“ koja je u tom projektu bila partner tom ministarstvu i Gradu, Popović je naveo da je to prvi takav centar u užičkom kraju i jedan od petnaest u Srbiji. 

Centar se nalazi u obnovljenom prostoru bivše vojne kasarne u naselju Krčagovo i zahvata oko 420 kvadratnih metara.  RRA „Zlatibor“ će, kako je rečeno, pružati mentorsku podršku zainteresovanima za rad u tom prostoru, koji raspolaže sa 25 mesta i za koje do sada prijavilo 16 korisnika, a u njemu će moći da radi i 50 pojedinaca, koji u prvoj godini poslovanja neće plaćati zakupninu.

– Inovacije, informacione tehnologije i sve što je u vezi sa digitalizacijom su   budućnost Srbije“, poručio je ministar i naveo da taj sektor učestvuju sa oko deset odsto u bruto domaćem proizvodu i da to učeće ima tendenciju rasta. 

Rekavši za Užice da je „industrijski gigant Srbije“, Popović je ocenio da kompanije poput Valjaonice bakra Sevojno, Impol Sevala i Prvog partizana zaslužuju ogromnu podršku inženjerske struke, po kojoj je“, kazao je, „Srbija visoko ocenjena i prepoznata u svetu“. 

Tihomir Petković, gradonačelnik, istakao je da je lokalna samouprava za taj projekat dobila od države 46 miliona dinara, a da je Grad uložio dodatnih 10 miliona dinara za opremu i parterno uređene lokacije. 

„Dobili smo prostor gde će mladi Užičani moći da prezentuju svoju inovativnost i kreativnost. Tu su i prvi korisnici centra koji će moći da steknu neophodno iskustvo i uspešno razviju svoj biznis. U planu je i da na ovom prostoru razvijamo visoko školstvo iz oblasti informacionih tehnologija, kroz zajednički nastavni program Akademije strukovnih studija u Užicu i Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada“, kazao je Petković.

Slavko Lukić, direktor RRA „Zlatibor“ je naveo da će se finansijski, kroz konkurse za sredstva od fondova, podržati i već registrovana mala i srednja preduzeća, kako bi razvila svoje ideje, te da taj centar ima kapaciteta za širenje i razvoj. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari