Trgovinski sud u Kragujevcu zakazao je za 1. mart skupštinu Jagodinska pivare na kojoj bi trebalo da bude izabran novi Upravni odbor tog preduzeća. Skupština je zakazana dva meseca posle raskida kuporpodajnog ugovora o prodaji AD Jagodinska pivara, a novi upravni odbor imaće sedam članova – četiri predstavnika države i tri pivare, rekao je Beti izvršni menadžer Kluba manjinskih akcionara Životije Nikolić.

Trgovinski sud u Kragujevcu zakazao je za 1. mart skupštinu Jagodinska pivare na kojoj bi trebalo da bude izabran novi Upravni odbor tog preduzeća. Skupština je zakazana dva meseca posle raskida kuporpodajnog ugovora o prodaji AD Jagodinska pivara, a novi upravni odbor imaće sedam članova – četiri predstavnika države i tri pivare, rekao je Beti izvršni menadžer Kluba manjinskih akcionara Životije Nikolić. On je podsetio da je skupštinu iniciralo više od 10 odsto manjinskih akcionara Jagodinske pivare koji očekuju da posle izbora nove uprave to preduzeće ponovo uđe u proces privatizacije. Većinski paket od 51,1 odsto akcija pivare ponovo je u rukama države posle raskida ugovora sa konzorcijumom preduzeća Pan bir iz Novog Sada i Infond holding iz Slovenije, čijim predstavnicima radnici 14 meseci nisu dozvoljavali ulazak u preduzeće, smatrajući da ne poštuju kupoprodajni ugovor. Jagodinska pivara prodata je 29. avgusta 2005.godine za 100.000 evra, uz obavezu tadašnjih kupaca da u narednih pet godina u ovu fabriku investiraju 4,5 miliona evra.
Šabac – Indijski koncern Indo cink smelters raskinuo je ugovor o zakupu fabrike Zorka – Obojena metalurgija nakon tri godine saradnje, ne navodeći razlog za to. Predsednik Samostalnog sindikata u šabačkoj fabrici Srđan Lukić rekao je da je indijska kompanija napustila Zorku pre isteka trogodišnjeg ugovora o zakupu zaključenog 15. marta 2004. godine bez objašnjenja i prenosa ovlašćenja na druga preduzeća. „Indijci su se pokupili i otišli, iako zaposlenima duguju tri plate. Još nemamo potpuni uvid, ali izvesno je da radnicima nije uplaćen staž za protekle tri godine i da dug Elektroprivredi Srbije iznosi više do milion evra“, rekao je Lukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari