Uticaj destilerije na život građana Lukićeva: Glavno pitanje kako rešiti zagađenje 1Foto: Zoran Dedić

Može li Lukićevo, pitomo banatsko selo u blizini Zrenjanina, da povrati ekološki čistu sredinu kojom se dičilo do pre koju godinu, osnovna je dilema meštana od kada su se javili problemi sa nesnosnim smradom iz obližnje destilerije Vinex.

Zbog problema obraćali su se na sve relevantne adrese, a institucije su im odgovarale uopšteno. Vlasnik destilerije obećao je odavno gradnju bioenergane koja bi, prema njegovim tvrdnjama, rešila neprijatne mirise i isparenja. Problem još nije rešen.

Lukićevo je udaljeno deset kilometara od Zrenjanina, ima oko 1.800 stanovnika, a glavna privredna delatnost je poljoprivreda. Poznato je po povrtarskoj proizvodnji, porodičnim farmama i urednim ulicama i kućama.

Da imaju visoku svest o životnoj sredinu, koju žele da očuvaju zdravom i čistom koliko god je to moguće, meštani Lukićeva potvrdili su svojim angažovanjem da se problem sa smradom iz destilerije reši. U protekle dve godine organizovali su tribine, javne rasprave, proteste, pisali inspekcijama, ministarstvima.

– Nemamo ništa protiv investicija, ali imamo protiv zagađivača. Neprijatna alkoholna isparenja izazivaju disajne probleme kod dece, starih i hroničnih bolesnika. Imamo asmatičare, hronične srčane bolesnike, plućne bolesnike sa opstrukcijama, kojima to jako smeta. NJima se pogoršavaju osnovne bolesti – kaže pedijatar dr Tomislav Stevanović i dodaje: – Leti se ne mogu otvarati prozori. Sa tim se mora prestati.

Kako objašnjava, problem sa Vinexom traje više godina. Ta firma je 2012. preselila iz opštine Bajina Bašta proizvodnju destilovanog alkohola u Banat, a otvorila je i farmu goveda.

– Problem su neprijatni mirisi iz destilerije, deponovanje otpadnih voda u otvorenu lagunu i ispuštanje otpadne vode u okolne njive. To nas veoma brine, kao i postupanje inspekcija – kaže Stevanović.

Aktivisti okupljeni u Ekološko društvo Lukićeva ne veruju da će njihov problem biti rešen gradnjom bioenergane i iznose podatke da je ista firma Vinex ranije osuđivana za privredni prestup.

– Studijom o zaštiti životne sredine predviđeno je da destilerija ima betonsku, zatvorenu lagunu za deponovanje otpadne vode, što ovde nije slučaj jer koriste samo foliju preko zemlje. Samo to je dovoljno da im inspekcija zabrani rad. Mi smo došli do saznanja da je Vinex ozakonjen, a nema upotrebnu dozvolu. Došli smo i do podataka o poslovnoj biografiji vlasnika i firme, koja nije pohvalna. Što se tiče inspekcija, one su sebe proglasile nenadležnim, svi beže od odgovornosti – kaže Dušan Vukotić iz Lukićeva.

On ukazuje na još neke detalje vezane za proizvodnju u destileriji Vinex.

– Radnici koji su napustili Vinex pričaju da se koristi semenski kukuruz za ishranu stoke, kod kojeg nije prošla karenca. Taj prah koji se oslobađa od kukuruza i spaljivanje džambo-vreća takođe utiču na neprijatne mirise – kaže Vukotić.

Da ne bi sve prošlo neopaženo, aktivisti su podneli krivičnu prijavu protiv gradske inspektorke zbog nečinjenja u slučaju destilerije.

Vlasnik kompanije Vinex etil Goran Ilić ne poriče neprijatne mirise. On je više puta javno najavljivao svoju nameru da taj problem reši, a prisustvovao je i jednoj od javnih tribina gde se govorilo o ovom problemu.

– Istina je da se sporadično javljaju neprijatni mirisi. Oni nisu opasni, kancerogeni, ni štetni. Ovaj problem će se rešiti puštanjem u rad biogasne elektrane i to do kraja ovog meseca. Studijom je predviđeno da se tehnološke vode koriste kao prirodno đubrivo već sada. Analize tih voda su rađene i rade se i dan-danas. One pokazuju da tu nema ničega štetnog – objasnio je Goran Ilić u razgovoru sa meštanima Lukićeva.

Kako naglašava, destilerija proizvodi bioetanol isključivo od kukuruza i ničega drugog: – Kukuruz se melje, ostavlja da provri, pa se kuva i proizvodi se bioetanol. Krave na farmi se hrane ostacima kukuruza od kojeg se pravi bioetanol. Biogasna energana će koristiti otpad za proizvodnju toplotne i električne energije. Produkt bioenergane treba da bude đubrivo koje može da se koristi za đubrenje zemljišta, kako bi se poboljšao njegov kvalitet.

Nije, a jeste politika

Osim meštana, i Savet MZ Lukićevo obratio se više puta različitim inspekcijama. Dobili su odgovor da kompanija radi po propisima, ali ne i da li su otpadne vode štetne po okolne vodotokove, kao i izvorište sa kojeg se selo snabdeva vodom. S druge strane, aktivisti iz Lukićeva kažu da iako pitanje čistog vazduha nije političko, nečinjenjem nadležnih ono to na kraju postaje je rod vlasti zavisi da li će rešiti ovaj problem.

Tekstovi su deo projekta „Energetski efikasniji i ekološki čistiji“, koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u medijskom prilogu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari