15. Festival rane muzike u beogradskoj crkvi Svetog Petra 1

„Lepeza baroknog zvuka i arhaičnih instrumenata“ – to je, prema rečima osnivača i umetničkog direktora Predraga Goste, ovogodišnji 15. Festival rane muzike, koji se večeras otvara u crkvi Svetog Petra u Makedonskoj ulici u Beogradu.

Na večerašnjem koncertu pod naslovom „Italijanska barokna ekstravaganca“ nastupiće ansambl Novi Triniti Barok.

Gosta kaže da se ove godine Festival, zbog pandemije virusa korona pomeren od juna za septembar, „na neki način vraća svom originalnom konceptu sa manjim brojem koncerata pre svega domaćih umetnika“, a deo programa biće izveden i u Novom Sadu, u okviru „Dana barokne muzike“.

Kako je najavljeno, ovogodišnji fokus Festivala i Barokne akademije biće muzika italijanskog baroka, kao i obeležavanje 350 godina od rođenja italijanskog kompozitora Antonija Kaldare.

Kaldareovom delu posvećen je centralni koncert Festivala, na kome će 19. septembra, premijerno u Srbiji i na Balkanu, Barokni orkestar Festivala i vokalni solisti Nove beogradske opere izvesti njegov oratorijum „Magdalena pod Hristovim stopama“, komponovan u Veneciji 1698. godine.

Tokom 13 festivalskih dana pored Novog Triniti Baroka, beogradskoj publici predstaviće se: novosadska „Muzika Antikva Neoplantensis“, Barokni orkestar Festivala, profesori i učenici Beogradske barokne akademije, koja je već počela sa radom 14. septembra i trajaće do kraja meseca.

Na listi učesnika Festivala su i nemački bariton Kristijan Hilc, italijanski barokni violinista Simone Piri, barokna violinistkinja iz SAD Kristi Park, italijanski kornetista David Bruti, brazilska blok-flautiskinja Meila Toma, kao i domaći umetnici barokna violistkinja i sopran Ana Torbica, sopran Radoslava Vorgić, mecosopran Dragana Popović, kontratenor Predrag Đoković, tenor Ljuba Popović, pijanista Bojana Dimković, gambista Srđan Stanić, lautista Darko Karajić i sam Predrag Gosta kao čembalista i dirigent.

Svi koncerti iz programa 15. Festivala rane muzike, osnovanog 1991, održavaće se „neparnim“ danima, uz sve propisane mere bezbednosti protiv pandemije virusa korona.

Ove godine Festival se vratio i u svoj „matični prostor“, rimokatoličku crkvu svetog Petra, u kojoj su nastali i ova manifestacija i Studio za ranu muziku, u čemu je veliku zaslugu imao pokojni sveštenik ovog  hrama Loran Kibelbertus.

Organizator 15. Festivala rane muzike je Studio za ranu muziku u Beogradu, uz finansijsku podršku Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu i Fondacija „Makris“ iz SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari