Kustendorf u razdirućoj i čudesnoj lepoti filmske umetnosti 1Emir Kusturica Foto: Radmila Radosavljević/ Danas

Jubilarni festival se odvija u vremenu u kojem više ništa nije kao što je bilo, a postoji još uvek ta holivudska iluzija da je film veći od života – izjavio Emir Kusturica

Pod simboličnim sloganom „Razdiruća i čudesna lepota stvaranja“, 15. Kustendrof, jubilarno izdanje Festivala filma i muzike koji se tradicionalno održava na Mećavniku, u Drvengradu, 6. maja svečano će otvoriti premijera drame „Perje“ egipatskog reditelja Omara El Zohairija, koji je za ovo ostvarenje nagrađen glavnom nagradom filmskih kritičara na Kanskom festivalu 2021.

Kako su na današnjoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije najavili reditelj Emir Kusturica, selektor i osnivač ovog festivala, i ministarka za kulturu Maja Gojković, pred nama je, i pred brojnim filmofilima koji će doći na Mećavnik iz regiona i sveta, jedno uzbudljivo i čudesno izdanje Kustendorfa, koje već svojim naslovom preuzetim iz filma „Šta su to oblaci?“ Pjera Paola Pazolinija, odaje počast ovom italijanskom velikanu „pokretnih slika“, i jednom od najavangardnijih filmskih autora povodom stogodišnjice njegovog rođenja.

Podsećajući da je festival nastao pre 15 godina na brdu kao umetnički azil i jedna od trasa na kojima će se u budućnosti čuvati format filma kakav znamo. Kusturica je istakao da danas prisustvujemo frakturi duše, lomu svetskog recepta prepoznatljivog iz prošlih vekova.

– Pre petnaest godina sam govorio o budućnosti filma kao nečega što će doživeti sudbinu opere. Svaki grad u svetu u svom narodnom pozorištu ili u odvojenoj zgradi ima operu, tako će i film i veliko platno. Ako uđete u bioskopsku salu možete da doživite vreme koje štoperica ne računa. Može vam se i desiti da pogledate neki film, a da na izlasku doživite da već počinje atomski rat. Zato je film uvek bio utočište koje zaustavlja vreme i koje daje mogućnost čoveku da sebi produži život – izjavio je Kusturica, ističući da se jubilarni Kustendorf odvija u vremenu u kojem više ništa nije kao što je bilo, a postoji još uvek ta holivudska iluzija da je film veći od života.

– Dostojevski je postao krivac za stanje stvari. Jedna ogromna kultura doživljava poništavanje. Srbija je valjda jedina zemlja koja otvara vrata svima, pa i toj kulturi – rekao je naš najnagrađivaniji reditelj na svetskim festivalima.

Kako je najavio, u okviru programa „Savreme tendencije“ , pored filma „Perje“ biće prikazan i „Heroj“ Ašgara Farhadija, takođe prošlogodišnjeg kanskog laureata, ostvarenja „Povest o mojoj ženi“ Ildiko Enjedi, „Jedna sekunda“ Džanga Jimoua, kao i „Freda“ rediteljke Žesike Ženei sa Haitija. Zohairi, Zadra i Ženei biće gosti festivala, dok će Farhadi održati onlajn radionicu.

U takmičarskom programu 15. Kustendorfa, u trci za zlatno, srebrno i bronzano jaje, naći će 15 igrana i dva dokumentarna filma iz Danske, Rusije, Srbije, Španije, Švajcarske, Nemačke, Rumunije, Francuske, Severne Makedonije, Izraela, Potrugala, Velike Britanije, Slovačke i Poljske.

Nagrada „Drvo života“ biće dodeljena glumcima Petru Božoviću i Toniju Servilju slavnom italijanskom umetniku, čuvenom po filmu „Velika lepota“ oskarovca Paola Sorentina, a do 10. maja, koliko traje jubilarni festival, biće priređen i progfram Retrospektiva velikana, u kojem će, pored ključnih Pazolinijevih ostvarenja biti prikazan i filmovi iz 1922. godineFridriha Vilhelma Murnaua i Eriha fon Strohajma.

Poseban kuriozitet 15. Kustendorfa biće ekskluzivno emitovanje prvog testa Kodakove kolor trake koji je nastao pre jednog veka, 1921. godine, a festival se i ove godine održava u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom ministarstva kulture i Mećavnik grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari