U Jugoslovenskom dramskom pozorištu započele probe "Edipa", u režiji Vita Taufera 1

Naslovnu ulogu igra Milan Marić, a u velikoj glumačkoj ekipi su i Branko Cvejić, Bojan Dimitrijević, Nataša Ninković, Srđan Timarov, Aleksandar Đurica, Miloš Samolov, Zoran Cvijanović i Joakim Tasić

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu juče, 16. maja, održana je prva proba Sofoklovog „Edipa“, u režiji Vita Taufera, jednog od vodećih slovenačkih i regionalnih reditelja.

U tragediji o Edipu, sinu tebanskog kralja Laja i Jokaste, kome su prorekli da će ubiti oca i oženiti se svojom majkom, u naslovnoj ulozi pojavljuje se Milan Marić a u predstavi igraju i Branko Cvejić, Bojan Dimitrijević, Nataša Ninković, Srđan Timarov, Aleksandar Đurica, Miloš Samolov, Zoran Cvijanović i Joakim Tasić.

Tekst su adaptirali Vesna Radovanović i Marko Manojlović, za scenografiju je angažovan Lazar Boroža, za kostime Maria Marković Milojev, za muziku kompozitor Manjifiko, a za scenski govor Ljiljana Mrkić Popović.

Premijera čuvene antičke tragedije sa Tauferovim rediteljskim poptpisom planirana je za septembar, na Velikoj sceni „Ljuba Tadić“.

Sofokle, jedan od trojice klasika grčke tragedije (pored Eshila i Euripida), napisao je više od 130 dela od kojih je sačuvano svega nekoliko: Ajant, Antigona, Kralj Edip, Elektra, Trahinjanke, Filoktet i Edip na Kolonu.

Od svih ovih dela, još u antici, najpoznatija je bila tragedija „Kralj Edip“ za koju Aristotel u delu „O pesničkoj umetnosti” navodi da je reč o savršenom modelu tragedije.

Slovenački reditelj Vito Taufer je diplomirao režiju na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju u Ljubljani 1985. godine, od tada je režirao više od 100 dramskih predstava, nekoliko opera i jedan igrani film.

Sarađivao je sa brojnim pozorištima širom bivše Jugoslavije, dobitnik je velikog broja najznačajnijih teatarskih nagrada i priznanja, među kojima su nekoliko Borštnikovih nagrada, nekoliko Lovorovih vijenaca sarajevskog MESS-a, Sterijine nagrade, nagrade „Marul” Marulićevih dana, Prešernove nagrade….

Taufer je 1996. dobio i Specijalnu nagradu Bitefa za predstavu „Silence Silence Silence“, u produkciji Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane.

Foto promo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari