"AKTivizam“ - borba za razbijanje stereotipa o prikazu nagog ljudskog tela 1Foto: Facebook AKTivizam

Svečano otvaranje izložbe „AKTivizam“, u okviru festivala fotografije „Vizualizator“ biće priređeno 29. novembra u Ustanovi kulture Parobrod.

Na postavci će biti izloženo 50 akt fotografija velikog formata, radova 16 članova umetničke grupe „Salon des Refusé – Salon odbijenih“ iz Izraela, Hrvatske, Srbije i Slovenije.

Grupa „Salon des Refusé – Salon odbijenih“ okuplja akt umetnike koji se u ovom polju izražavaju putem fotografije – fotografe i modele. Oni se skoro deset godina bore da razbiju stereotipe o aktu – prikazu nagog ljudskog tela, a da pritom njihovi radovi ostanu unutar granica umetnosti, negde između Scile i Haribde. Radovi članova već su bili izloženi u okviru „Vizualizatora“ 2017. godine.

– Akt je estetski shvaćena predstava nagog ljudskog tela. Njegove početke pronalazimo još u crtežima po pećinama iz kamenog doba, preko antičkog vajarstva i renesansnih majstora slikarstva, pa sve do današnjih dana u fotografiji – ukazano je povodom postavke i dodato da su se granice u kojima je ova predstava bila svrstavana u umetnost tokom vremena pomerale u oba smera, u zavisnosti od trenutnih kulturnih i religioznih uticaja.

– Danas se akt nalazi pred novim izazovima, pre svega zbog velikog dispariteta u modernom društvu. S jedne strane, pod krinkom povratka tradiciji imamo rastući religiozni fundamentalizam koji progoni bilo kakav pojavni oblik golotinje, dok s druge strane imamo hiperprodukciju treš vizuelnog materijala nagih tela putem mobilnih telefona i rijaliti programa – zapaženo je na temu postavke. Sponzor izložbe je kompanija „TeamCAD“ iz Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari