Albanski film "Sofia" sniman je i u Beogradu, ali naznaka da će biti prikazan kod nas još nema 1Foto: https://sophia.movie/en/home/

Ukoliko ste ljubitelj istorijsko-ratnih filmova zasnovanih na istinitim pričama, ali isto toliko uživate i u ljubavnim ostvarenjima na platnu, novi albanski film „Sofia“, režisera Eduarta Grishaja, zasigurno će zagolicati sva vaša čula. Ovaj kinematografski komad predstavljen je široj javnosti otvaranjem premijere u Tirani 3. novembra, gde je nakon završnice na IMDb-u ocenjen sa 8.0/10.

U film su uneti elementi iz stvarnih događaja koji potiču još iz davne 1941. godine kada je Drugi svetski rata uveliko besneo Evropom. Radnja prati život dve žena, u različitim vremenskim celinama, sa istim imenom „Sofia“ koje povezuje zajednička priča.

U jeku oružanog sukoba, Sofia Lekja (Rita Gjeka), Albanka, pronalazi Jugoslovenskog vojnika (Adem Karaga) i sklanja ga u svoj dom, brinući se i pružajući mu potrebnu pomoć. Kasnije, tokom radnje samog filma, Sofia Lekja saznaje da je njen sin jedinac nastradao od ruke čoveka koga je primila u svoj dom.

Danas, Sofia (Rozafa Celaj), unuka jugoslovenskog vojnika, srpskog porekla, je mlada žena koja studira Albanski jezik i kulturu u Beogradu. Jednog dana Sofia, odlučuje da poseti Albaniju i ispuni želju svoga dede i pronađe rođake Sofie Lekje, uprkos zabrani i protivljenju njenih roditelja.

Na svom putovanju, Sofia neočekivano sreće mladića albanske nacionalnosti Arbër-a (Antonio Kodrinaj) – što menja tok njenog putovanja. Arbër pomaže Sofiji da pronađe tragove Sofije Lekje, a u međuvremenu između njih se rasplamsava ljubav što otežava Sofiji da se vrati nazad kući u Beograd.

Albanski film "Sofia" sniman je i u Beogradu, ali naznaka da će biti prikazan kod nas još nema 2
Foto: https://sophia.movie/en/home/

Pored albanskih glumaca, za film su bili angažovani i  glumci iz Srbije, među kojima su se našli Vahid Džanković u ulozi  komentatora ali i Lenka Rabasović koja tumači Bojanu, dok se na mestu direktora fotografije našao Đorđe Stojiljković. Film se snimao na više lokacija u Albaniji, ali među istaknutim lokacijama se našla i srpska prestonica, Beograd.

Ovaj kinematografski komad je do sada dobio nekoliko značajnih priznanja među kojima je „Filmska nagrada Rima“, „Filmska nagrada Madrida“, kao i nagradu za najboljeg režisera na „Falkon internacionalnom fimskom festivalu“.

Premijera filma je do sad održana i u glavnom gradu Severne Makedonije, Skoplju, dok su prve projekcije najavljene za 28. novembar u Milanu. Premijera u Firenci biće nešto malo kasnije 3. decembra. Osim Italije, film će biti emitovan i u Grčkoj, Atini 9. decembra. Zbog velikog interesovanja, pored navedenih zemalja, projekcije ovog filmskog ostvarenje biće dostupne i u Regal Union Square-u u Njujorku od 20-og novebra kao i u Regal UA Commerce Township u Mičigenu od 22-og novembra.

Naznaka da će film biti emitovan kod nas još nema.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Danasova škola novinarstva“ koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije, Ministarstva za kulturu i informisanje.

Albanski film "Sofia" sniman je i u Beogradu, ali naznaka da će biti prikazan kod nas još nema 3

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari