Asocijacija nezavisnih kulturnih scena traži podršku za umetnike 1Foto: Bojan Cvejić

Asocijacija nezavisna kulturna scena Srbije pozvala je danass vlasti da hitno donesu „konkretne mere podrške umetnicima, kulturnim radnicima i sektoru samozaposlenih u kulturi“, tokom vanrednog stanju uvedenog zbog korona virusa.

„Odluku o ukidanju konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata u kulturi Sekretarijata za kulturu grada Beograda, smatramo neprihvatljivom i u datim okolnostima krajnje neadekvatnom“, kaže se u apelu upućenom Ministarstvu kulture i informisanja, Sekretarijatu za kulturu grada Beograda kao i Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Asocijacija traži da se po hitnom postupku povuče odluka Sekretarijata za kulturu grada Beograda, da se uspostavi fond za socijalno najugroženije kategorije delatnika u kulturi, da se pod hitno isplate svi do sada odobreni projekti.

Traži se, takođe, da se uputi preporuka institucijama kojima je osnivač Republika da, pored plata, isplate i sve dogovorene honorare svim spoljnim saradnicima, bez obzira kada će se programi naknadno izvesti, da se rezultati raspisanih konkursa Ministarstva kulture i lokalnih samouprava objave u najkraćem roku, da republički fondovi i fondovi lokalnih samouprava preuzmu na sebe troškove doprinosa za sve samozaposlene umetnice i umetnike, radnice i radnike u kulturi za vreme opasnosti od pandemije COVID-19 virusa.

„Pandemija korona virusa ostavila je na hiljade umetnika i umetnica, kulturnih radnika i radnica u Srbiji bez posla, čime su se preko noći našli u neodrživoj egzistencijalnoj poziciji.

Već prethodno težak položaj umetnika i kulturnih radnika sada je doveden do granice egzistencijalnog opstanka“, kaže se u apelu objavljenom na sajtu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari