Bećković: Neki se prave da ne razumeju 1Foto: Stefana Savic

Sve naše stranputice bile su velike, a izgleda da onoliko koliko ste „stranputili“, toliko treba i da se vratite na pravi put, poručio je u petak uveče u Kraljevu srpski pesnik i akademik Matija Bećković, kojem su Društvo guslara „Žiča“ i udruženje „Klasična tradicija“ posvetili muzičko-scenski program „Gusle slave Matiju“.

U Srbiji se mnogi prave da ne razumeju ono što nam se dešava, a ne zna se ko je tu „pismeniji“: pismeni ili nepismeni. Naš narod se snalazi za opstanak kroz vekove, mnogi naši veliki ljudi stradali su na pravdi boga, tako da je u našem narodu ostala ona rečenica koju je jedna majka rekla svom sinu: „Samo da mi ti budeš niko i ništa“, rekao je Bećković.

Preobraženje je u našim i samo u našim rukama, dodao je, i taj se boj vodi do kraja, jer kako je govorio patrjarh Pavle – ko izdrži do kraja, taj će se spasiti.

Gusle su naš najstariji i naš najslavniji instrument kojim smo najviše kazali, najviše postigli, koji je glavno oružje naše epike, koja je opet najvažnije delo našeg naroda, kaže Bećković.

Ipak, u naše vreme, smatra on, doživeli smo da instrument koji najviše volimo i koji nas najviše uzbuđuje, bude sklonjen u stranu i zamenjen nekim drugim instrumentima o kojima ništa ne znamo i ništa ne osećamo.

U muzičko-scenskom programu učestvovali su brojni muzičari, među kojima i Nikola i Bojana Peković, najpoznatiji guslari iz srbije, Crne Gore i Republike Srpske, a pre njegovog početka upriličene su izložba gusala i izložba posvećena Bećkoviću.

Glavni gost uručio je nagrade kraljevačkim osnovcima, ćiji su radovi na temu „Gusle slave Matiju“ ocenjeni kao najbolji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari