Beogradska filharmonija predstavila je klavir Stenvej Spirio r, sa potpisom Ivana Tasovca 1Foto: Una Miletić

Beogradska filharmonija predstavila je Stenvej Spirio r klavir savremene tehnologije koji je svojevremeno naručio direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovc.

Pored osnovne funkcije instrument poseduje i digitalni sistem koji mu omogućuje da izvodi kompozicije velikih umetnika iz prošlosti, snima savremene umetnike dok izvode kompozicije i uživo prenosi njihov nastup na druge klavire ovog modela, u realnom vremenu.

Filharmonija je prva u regionu koja je, po želji preminulog direktora, nabavila ovaj klavir po ceni od 24 000 evra. Na klaviru je ugraviran njegov potpis.

Kao u filmovima strave i užasa, dirke na klaviru se same pomeraju i stvaraju zvuk, iako klavir niko ne svira, pa ni duh, već ovaj instrument zahvaljujući digitalnom sistemu reprodukuje dela od Horovica i Rubinštajna, Djuka Elingtona do savremenih klavirskih umetnika, koje muzička biblioteka Stenvej kompanije poseduje.

Na predstavljanju instumenta klavir je „odsvirao“ Tasovčevo izvođenje poslednjeg stava Šubetove sonate br.19. koje je sada deo Stenvej plej liste.

Beogradska filharmonija predstavila je klavir Stenvej Spirio r, sa potpisom Ivana Tasovca 2
Foto: Una Miletić

Boris Vrbanec, koji se bavi održavanjem klavira u Beogradskoj filharmoniji, Zadužbini Ilije Kolarca i drugim institucijama, pojasno je da je u pitanju klasični akustični instrument, koji u sebi ima digitalni sistem. Preko Ipad-a sa kojim je klavir povezan, mogu se pustiti arhivski/istorijski snimci iz bogate Stenvej biblioteke, i to na način da se dirke pokreću, čekići udaraju žice, a zvuk je realna prezentacija sviranja uživo.

On je dodao da klavir poseduje tri mogućnosti – da na identičan način reprodukuje kompozicije, isto onako kako ih je pijanista izveo prilikom snimanja izvođenja. Na taj način, kako pojašnjava, tehnologija nam omogućava da slušamo Rubinštajna.

Klavir takođe može da snima uživo izvođenje umenika koji ga svira.

Njegova treća mogućost je u tome što reprodukuje izvođenje u realnom vremenu, sa bilo koje lokacije. Svako ko poseduje ovaj klavir može da sluša uživo koncert na primer umetnika iz Hamburga, iako nije fizički u koncertnoj hali, dok god taj umetnik svira na istom ovom modelu. To je Filharmoniji relevantno zbog edukacije, zato što će oni u Beogradu moći da slušaju masterklas pijaniste iz Hamburga.

– Ivan Tasovac je došao na ideju da Beogradska filharmonija nabavi ovaj klavir, a mi smo naknadno, posle njegove smrti, tražili da se njegov potpis ugravira na ovaj klavir, koji predstavlja omaž Tasovcu – kazao je Vrbanec.

Jelena Milašinović menadžerka Beogradske filharmonije kazala je da klavira Stenvej Spirio r, kao instrument poslednje generacije, pravi fantastičnu atmosferu.

Filharmonija je, prema njenim rečima, akvizicijom ovog klavira postala prva u regionu i samim tim etablirala svoju poziciju kao lider u inovacijama, apsolutno zahvaljujući Ivanu Tasovcu, koji se oduševio ovim modelom, kada je za njega sazno.

– Tasovac je želeo da naša kuća bude prva koja će ga imati. Klavir pored svojih izuzetnih mogućnosti u kontekstu klasičnih i akustičnih, ima taj prefinjeni digitalni sistem i dokazuje nam da vrhunska tehnologija i visoka umetnost mogu ići ruku pod ruku, a to su inovacije koje konstantno pomeraju granice. Beogradska filharmonija je dobila mogućnost da arhivske i istorijske snimke, koji čine deo muzičke biblioteke Stenvej kompanije reprodukuje uživo, i u budućnosti će putem ovog klavira moći da se prate uživo koncerti iz sveta koji takođe imaju ovaj instrument. Klavir je jednako značajan i za edukaciju mladih generacija jer će, na njima blizak način, da im pokaže mogućnosti sveta muzike i tehnologije, ruku pod ruku – zaključila je Milašinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari