Beogradska filharmonijaFoto: Milos Tesic/ATAImages

Beogradska filharmonija je sinoć, u Kolarcu, slavljeničkim koncertom svečano započela proslavu stotog rođendana, saopštila je ta filharmonija, a prenela Beta.

Orkestar je predvodio nekadašnji šef-dirigent Uroš Lajovic, koji je odlikovan zvanjem počasnog dirigenta, a kao gosti iznenađenja nastupili su muzičari čuvenog „Janoška ansambla“ iz Beča.

Program je otpočeo „Svečanom uvertirom“ Dmitrija Šostakoviča a svirane su se i „Rođendanske varijacije“ u različitim stilskim žanrovima uz specijalni dodatak varijacije u srpskom stilu koju je  komponovao Miloš Branisavljević.

Na programu je takođe bilo  finale Betovenove Pete simfonije, kao i Grlica iz Ohridske legende, osnivača Stevana Hristića.

„Janoška ansambl“ je u svom stilu, u performansu sa filharmoničarima, izveo muziku Mocarta, kafanske pesme i hitove Bitlsa.

Kroz program je vodio glumac i filharmonijski prijatelj Vladimir Aleksić, a rediteljski ga je uobličio Milutin Petrović.

Beogradska filharmonija je napravila omaž nekadašnjim direktorima, umetničkima direktorima i šefovima dirigentima, od Stevana Hristića do Ivana Tasovca, piše u saopštenju.

Proslava stogodišnjice nastavlja se na Gala koncertu sa legendarnim Zubinom Mehtom – 20. juna na Kolarcu nakon čega sledi regionalna turneja u okviru inicijative Otvoreni Balkan u Tirani i Skoplju.

Ceremoniju otvaranja jubileja kruniše veliki i besplatni koncert na otvorenom i izvođenje Dizni fantazije uživo na beogradskom Ušću, 2. jula, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari