„Do kraja godine odlazim sa mesta direktora Jugoslovenskog dramskog pozorišta, jer mi je istekao drugi mandat. Postoji princip u ustanovama kulture u Beogradu da nijedan direktor ne može da dobije treći mandat i ja to poštujem“, rekao je za Danas Branko Cvejić, direktor JDP tokom devet uspešnih sezona, koji je sa ansamblom ovog teatra bio gost 16. jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu.


On je dodao da će za mesto direktora tog teatra biti raspisan konkurs, za šta će, kako kaže, biti potrebno vreme, jer sve to mora da bude po novom zakonu, što podrazumeva izmenu Statuta JDP. Taj zakon, dodao je, usloviće i promenu statuta svih pozorišta i ustanova kulture.

Čime ćete se baviti?

– Nikad nisam pravio dugoročne planove, a sve to me je i pomalo zateklo. Ja sam po vokaciji glumac i mislim da sam dokazao da sam dobar glumac. Na kraju, imam i godine za zasluženu penziju, ako penzija uopšte bude u Srbiji.

JDP je za poslednjih devet godina postigao velike uspehe…

– Ja sam na to ponosan. Pored toga što smo u prve dve godine mog mandata završavali zgradu pozorišta, posle dugogodišnjeg autizma vratio sam JDP na mesto koje mu pripada. JDP je postalo član triju elitnih evropskih pozorišnih asocijacija. Napravili smo 64 premijere, gostovali u 38 gradova u 19 zemalja na tri kontinenta. Kad podvučemo crtu, JDP je u tom periodu osvojilo 165 nagrada. Značajno je i to što smo u tom periodu imali i 14 praizvedbi tekstova domaćih autora. Koliko god je značajno da se igraju Šekspir, Molijer i drugi klasici, možda je značajnije da se igraju i praizvedbe drama domaćih autora, poput Biljne Srbljanović, Milene Marković, Uglješe Šajtinca i mnogih drugih.

U kom pravcu bi trebalo da se razvija JDP?

– Rekao sam šta sam uradio, a kada bih govorio o svojoj viziji JDP, to bi značilo da se ponovo kandidujem za direktora. Ostavimo tu priliku novom upravniku. Ukoliko bude potrebno, ja ću uvek rado pomoći.

Kako procenjujete sadašnji pozorišni trenutak u Srbiji?

– Pozorištu se uskraćuje novac, a JDP-u je, za poslednje dve godine, prepolovljen iznos sredstava i očekujem da će sledeća godina biti teža. I pored velike nebrige, pozorište kod nas je izuzetno živo i žilavo. Međutim, bojim se da to ne bude alibi za one koji moraju da brinu o pozorištu da i dalje ne brinu kako treba. Jer, ako je pozorište živo i žilavo, oni će da kažu – hajde da i dalje ne brinemo, zašto bismo brinuli, oni to mogu i sami.

Završnica festivala

Pete festivalske večeri ansambl CNP iz Podgorice igrao je crnohumornu komediju „Lasice“ (Bijana Mijović/Stevan Bodroža) o strastima i potrebi za ljubavlju triju žena različitih generacija čije živote u crnogorskoj zabiti poremeti dolazak jednog muškarca. U subotu je publika gromoglasnim aplauzom pozdravila igru ansambla JDP u predstavi „Nije smrt biciklo/da ti ga ukradu“(Biljana Srbljanović/Slobodan Unkovki), a večeras će nastupiti Atelje 212 sa komadom „Otac na službenim putu“ (Abdulah Sidran/Oliver Frljić). Festival se završava u ponedeljak uveče, proglašenjem najboljih, a potom će u njihovu čast, glumci iz Virovitice, Tuzle i Užica igrati Andrićevu „Prokletu avliju“ u režiji Nebojše Bradića. Pre toga, u Narodnoj biblioteci, od 18 sati, o Andrićevom delu govoriće Mihailo Pantić i Nebojša Bardić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari