Bokelji najveći Svetosavci 1Foto: Stanislav Milojković

Ako je verovati piscu Nikoli Maloviću, Bokelji su najveći Svetosavci posle prvog srpskog arhiepiskopa i svetitelja, a možda čak i veći.

Crnogorci tu nemaju šta da traže, kod njih je i Pravoslavlje drugačije neko u Boki. To bi se dalo zaključiti posle današnjeg predstavljanja fotomonografije Sveti Sava u Boki, u okviru programa Osamsto godina autokefalnosti SPC na 64. Beogradskom sajmu knjiga.

Reč je o izdanju Knjižare So iz Herceg Novog. Autor teksta je Vasko Kosić, dok fotografije potpisuju mnogi poznati autori, uključujući i Zorana Tričkovića i pokojnog Životu Ćirića. Sveti Sava je, kako je Malović juče podsetio, pre osam vekova u Boki osnovao Zetsku episkopiju, preteču današnje Mitropolije crnogorsko-primorske i ovim prostorom bi verovatno i vladao da nije izabrao život u monaštvu.

Prema rečima Malovića, nigde kao u Boki Kotorskoj nema toliko toponima vezanih za ime Svetog Save, niti toliko crkava koje su njemu posvećene, jedino manastir Hilandar ima razvijeni kult Svetog Save od Boke, a karte arhitekte Aleksandra Deroka o putovanjima najmlađeg Nemanjinog sina pokazuju da je on na sva svoja putovanja kretao iz Boke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari